cc

14 december 2016 gick starten för världens tuffaste roddutmaning – Talisker Whisky Atlantic Challenge. Nu, efter ca 500 mil och 36 dagar lång fysisk och psykisk utmaning, har vinnarna tagit sig i mål med ett välförtjänat världsrekord.

Starten gick från La Gomera, en liten ö i Kanarieöarna, den 14 december och tidigt på morgonen i torsdags kom den första båten i hamn på Antigua. Med alla faktorer inräknade, som väder och vind, har det vinnande fyrmannalaget, Latitude 35, rott över 3000 sjömil, det vill säga ungefär 500 mil, på bara 36 dagar 14 timmar och 3 minuter. Teamet, som består av rivaler från tidigare år, slog i och med sin målgång förra årets rekord på 37 dagar och 9 timmar.

Talisker Whisky Atlantic Challenge är en unik och livsförändrande utmaning och loppet är känt för sina tuffa förhållanden. Fler personer har varit i rymden än rott över atlanten. Vanligtvis ror deltagarna i två timmar och vilar två timmar i omgångar, konstant från start till mål. Tävlingsdeltagarna bränner ca 8 000 kalorier per dag och har oftast tappat ca 20 % av sin kroppsvikt vid målgången. Utöver alla fysiska prövningar som deltagarna utsätts för, som att uthärda ca 12 meters höga vågor, tropiska stormar, sömnbrist och tryckande värme, innebär livet i en så farlig och oförutsägbar miljö även en hel del psykiska prövningar.

Läs mer om Talisker Whisky Atlantic Challenge HÄR

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.