kubb (kopia)

Det vankas sommar och semestertider. Med bara drygt en månad kvar till midsommar längtar de flesta svenskar efter att få lägga sig på stranden eller komma ut i de gröna och lummiga trädgårdarna. Det finns mycket man kan göra under den svenska sommaren och det innebär mer än att bara ligga och lata sig i hängmattan. Det finns mängder av roliga spel och aktiviteter som kan delas med vänner och familj, och några av dem har en klar plats i den svenska sommaren. 

Kubb

Det finns inget så svenskt sommarspel som kubb. Detta klassiska sällskapsspel har en tusenårig historia och man har hittat liknande spel i forntida Mellanöstern och Egypten. Spelet består av ett antal spelpjäser i trä som ställs upp mittemot varandra, samt en kung mittemellan de två leden. De två lagen ska sedan försöka slå omkull motståndarnas ”kubbar” med hjälp av att kasta träpinnar. De som får ned motståndarnas alla kubbar får chansen att slå ned kungen – och om de lyckas, vinner de spelet. Spelpjäserna är enkla att göra själv, men går att köpa på mackar och i diverse andra varubutiker.

Mobilspel

Eftersom vi pratar om svensk sommar måste vi ta i beaktning att det kommer att finnas dagar med regn – eller dagar då man faktiskt bara vill ligger på stranden eller hammocken och göra ingenting. Då kan man vända sig till den digitala underhållningen och spela på någon av alla spelplattformar som finns tillgängliga i mobilen. Spelutbudet online är ständigt växande och spelsajterna är många. Exempelvis kan man spela Gonzos Quest på William Hill eller något av de andra slots- och bordsspelen som erbjuds på sajten, såsom Starburst eller somriga Spina Colada.

Det finns också flera spel som går att ladda hem från App store eller Google play. Fares Fares mobilspel ”Brothers: A tale of  two sons” var populärt förra sommaren och ser ut att vara det även i år. Det finns även spel för den som gillar mysterium och roliga gåtor, såsom Lumino City och Mimp Dreams.

Boccia och boule

Trots att det inte är lika vanligt i Sverige som det är i Medelhavsländerna, är det inte främmande att se unga som gamla spela boule eller boccia om sommaren. De båda spelen är nära besläktade med varandra, trots att det ena kommer från Italien och det andra från Frankrike. Däremot finns det vissa skillnader och inte minst i utseende. Målet i båda precisionsspelen är att lyckas kasta kloten så nära den minsta kulan som möjligt. De som kommer närmast får mest poäng och vinner.

Hemmagjorda sommarspel

Sedan Mästarnas mästare började visas på tv har det blivit populärt att anordna liknande spel för vänner och familj vid större sammankomster, som t.ex. midsommar. Vilka grenar som är med är upp till den som arrangerar spelet men det kan exempelvis vara att man ska räkna ut mattekluringar under tid, kasta prick eller andra fysiska övningar och skicklighetstester. Det krävs inte mycket för att man ska få till ett sommarspel som uppskattas av alla, bara lite fantasi och en gnutta tur med vädret.

scooter (kopia)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.