hobbit

Johan funderar runt sitt förhållande till splatterfilmer och Peter Jackson efter att har varit och sett den avslutande delen av Hobbit-trilogin, och träffat en av mästerregissörens mest välanvända skådespelare – Jed Brophy.

”-I was doing a play in Aukland, and this very nervous, twitchy guy met me up back stage, he said his name was Peter and that he was about to make a movie. He handed me a script for this gory zombie movie, and very humbly, without looking me in the eyes, asked me if I wanted me to play a role”.

Jed Brophy kunde aldrig ana att denna nervösa och ryckige unge man tjugo år senare skulle avsluta ett epos på sex filmer, baserade på en bokserie som sagts vara så gott som ofilmbar. En filmserie som har dragit in ett mindre lands BNP i bara biointäkter världen över och (än så länge) belönats med 18 Oscarstatyetter.

För mig ägde första mötet med Peter Jackson rum i ungefär samma veva. Tio år gammal satt jag på en buss tillsammans med mina lagkamrater på väg till en fotbollscup i Västerås. En av mina jämnåriga kamrater hade smugglat med sig en omärkt VHS-kassett vilken han övertygade de vuxna i bussen var en film vi alla skulle uppskatta. Minnet är lite svagt, men jag skulle gissa på att filmvisningen avbröts av någon (vettig) förälder som ansåg att dennes son inte var tillräckligt gammal för att se hjärnsubstans spruta ur sönderklubbade huvuden. Jag var väl egentligen också för ung, men namnet på filmen stannade kvar och det tog inte många månader innan jag hade raggat fatt i mitt eget exemplar av den kultförklarade splatterfilmen Bad Taste.

Jag skulle kunna återge i detalj varje senare möte med Peter Jacksons filmer. Filmer som Braindead, The Frighteners, Heavenly Creatures och Meet the Feebles har funnits med mig i alla år. Det märktes även på Jed Brophy att de tidiga produktionerna låg honom väldigt varmt om hjärtat. För den oinvigde; Jed Brophy är en ständigt återkommande skådespelare i Peter Jacksons filmer, oftast i mindre biroller, nu senaste som dvärgen Nori i den precis avslutade Hobbit-trilogon. Jag hade tusen frågor jag ville ställa till honom, men de flesta landade fullt naturligt i hans relation till en av mina största idoler. Även om den senaste trilogin har fått utstå viss kritik, bland annat för de specialskrivna scener som inte är J.R.R. Tolkien trogen, går det inte fly från de fakta att det är en ren och skär fröjd att se de vackra vyerna, de svulstiga slagfälten och de oefterhärmliga effekterna.
Hobbit: Femhäraslaget är en värdig avslutning på filmhistoriens än så länge största filmserie, och ännu ett bevis på att Peter Jackson är en av vår tids största filmskapare.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.