bil

När du ska teckna en bilförsäkring finns det några saker du ska tänka på för att få en så bra bilförsäkring som möjligt.

Fyll i korrekt information

Har du någonsin tecknat en bilförsäkring online så vet du hur det fungerar. Du svarar på några frågor – som hur långt du kommer att köra under ett år, om någon under 25 år kommer att köra bilen och om du varit inblandad i någon trafikolycka.

Men varför fyller du i den här information? Jo, för att försäkringsbolagen med hjälp av de svar du angivit kommer att räkna ut din försäkringspremie, det vill säga det pris du kommer få betala för att försäkra din bil. Det är därför väldigt viktigt att du fyller i denna information korrekt.

Ta körsträcka/år som exempel. Kommer du verkligen köra mer än 1500 mil på ett år? Om inte, då bör du välja ett lägre alternativ då längden du kör på ett år påverkar priset. Kör du längre ökar risken för att du råkar ut för en olycka. Det innebär ökad risk för försäkringsbolaget och därför kommer du få en högre premie.

prem

Vad som händer om du anger att ingen under 25 år kommer köra bilen men sen gör någon det ändå och är med om en olycka? Jo, då kan försäkringsbolaget neka dig ersättning för skadorna. Det innebär att du riskerar bli skyldig att betala skadorna både på din bil och om någon annan varit med i olyckan så även kostnaderna för dennes skador.  

Pro tip: Du kan när som helst under din försäkringsperiod ändra det du angivit. Så om någon under 25 år kommer att köra bilen eller om du inser att du kommer köra längre än du angivit bör du höra av dig till ditt försäkringsbolag och ändra det.

Låg premie, hög självrisk?

När man tecknar en bilförsäkring kan man bli lockad att ta alternativet som ger dig en lägre premie men högre självrisk. Det man ska göra här är att tänka efter noga. Är det värt att betala en mindre summa varje månad men ha en högre självrisk? Det beror på hur din ekonomiska situation ser ut. Skulle du klara av att betala en mycket högre självrisk om olyckan skulle vara framme?

Eller vill du hellre betala lite mer varje månad för att sen komma billigare undan vid en olycka?

Är den billigaste försäkringen den bästa?

Bara för att en försäkring är billig behöver inte det betyda att den är sämre än en som kostar dubbelt så mycket! Den kan till och med vara så att en billig bilförsäkring är bättre än en dyr. Bilförsäkring är nämligen en ganska standardiserad produkt. Det innebär att alla försäkringsbolag erbjuder i princip samma sak.

Trots att försäkringarna ofta har samma erbjudanden kan det finnas saker som skiljer dem åt. Därför är det bra att använda sig av en försäkringsförmedlare som till exempel Insplanet. Fördelen är att du snabbt får pris från fler än ett försäkringsbolag och på så sätt kan jämföra deras erbjudanden. MEN du ska inte bara stirra dig blind på priset.

Det är viktigt att titta närmare på vad som ingår i din bilförsäkring. Hos vissa försäkringsbolag kanske det ingår djurkollision och hos andra bolag kanske det inte ingår. Då måste du själv avgöra hur viktiga dessa olika tillägg är för dig och om det är värt priset. Man vill såklart inte betala för något man inte känner behov av.

Vilken omfattning bör jag välja på min bilförsäkring?

Vilken omfattning du bör välja är helt upp till dig. Men det finns några tumregler man kan följa.

Om bilen är 0-3 år gammal klarar du dig med en halvförsäkring eftersom många nya bilar levereras med vagnskadegaranti. Om din nya bil däremot inte har någon vagnskadegaranti ska du välja helförsäkring.

Om din bil däremot är 3-9 år eller har ett värde på över 70 000 kr bör du välja helförsäkring för att vara säker på att du har ett fullständigt skydd om du skulle råka ut för en olycka.

Har du däremot en äldre bil som är 9-14 år som är värd över 20 000 kr kan det räcka med en halvförsäkring. Värt att tänka på är om du väljer en halvförsäkring får du ingen ersättning om du skulle få en repa på lacken eller en stor buckla i dörren eller dylikt.

Sist men inte minst. Om din bil är över 14 år gammal och värd under 20 000 kr kan du klara dig med bara en trafikförsäkring. Trafikförsäkring är det lägsta skydd du kan ha på din bil och är även ett lagstadgat krav för att få framföra din bil på vägarna. Vid en olycka täcker denna typ av försäkring inte skadorna på din bil men den täcker skador på förare och passagerare i fordonet och personskador på förare och passagerare utanför fordonet. Men trafikförsäkringen täcker även materiell skada som orsakas på annans fordon eller egendom.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.