2

Går du runt och är arbetslös eller kanske bara rent av tröttnat på samma jobb du haft under tio års tid? Du har tagit en titt i spegeln, gjort en reality-check och insett att du faktiskt inte är någon Brad Pitt, Zlatan eller Kid Rock.

Rockstjärnedrömmarna och fotbollsdrömmarna gick i stöpet och det var dags att styra om kosan. Du har nu byggt upp andra planer och mål men du vet inte riktigt hur du ska uppnå dem. Du har däremot en vision om att du en dag kommer ro över SonyEricssons marknadsavdelning eller korrigera kvinnors kroppsdelar som en erkänd plastikkirurg. Inget är omöjligt sägs det, och med rätt portion av vilja och ambition kan du komma långt. Baws hjälper dig på vägen med denna långa och kompletta guide.

Utbilda dig
Detta med att ”slinka in på ett bananskal” händer en gång på miljonen och är du realistisk nog så vet du innerst inne att du inte är den personen. Det är inte värt att försöka vänta in det icke existerande ögonblicket och därför ska du istället ta tag i saken själv och utbilda dig för att komma någon vart. Detta kanske låter rätt självklart i mångas öron, men frågar du fordonskillen på gymnasiet så kommer han att ge dig ett tvärt nej. Kunskap är makt och att utbilda dig är värd sin vikt i guld. Ingen kommer att våga ifrågasätta dina kunskaper på festen under en hetlevrad diskussion när du har allt dokumenterat på ett papper.

Ha ett bra CV och personligt brev
Grundläggande för att nå dit du vill är att ha ett bra CV och ett hänförande personligt brev. Ha gärna en expert som granskar ditt CV och personligt brev innan du gör utskicken till företag. Och med expert menar vi givetvis inte din vän utan någon som är professionell och kan sin sak, exempelvis facket eller en jobbcoach. Undvik också de klassiska CV-misstagen som görs allt för ofta. Välj en lämplig profilbild till CV:t och skippa den bilden som starkt signalerar din förkärlek till Redbull och vodka. Undvik floskler som ”många järn i elden” och ”jag är väldigt bra på att….”. Utveckla och förklara varför du är väldigt bra på det du gör och varför du har många järn i elden. Nu är det lägligare att poängtera ditt ideella arbete och involverande i det lokala lotterisamfundet för rullstolsbundna än ditt aktiva spelande i World of Warcraft. Och det personliga brevet skräddarsyr du samt kontrollerar stavning och grammatik. Det är tidsödande men kan vara extremt effektivt och avgörande om du kvalificerar dig inför nästa gallring som kan betyda en eventuell intervju.

Är du clueless och vet inte alls hur ett CV eller personligt brev ska se ut? Googla! Det finns en uppsjö av mallar på hur du skriver det perfekta CV:t och personliga brevet. Kopiera bara inget ordagrant. Arbetsgivaren är inte så dum som du kanske tror.

Skippa platsannonser
Flera studier har visat att spontanansökningar är mer lönsamma än att ansöka via platsannonser. Via platsannonser faller du oftast bort i mängden och är du en av de 500 personerna som sökt jobbet gör det dig knappast unik och det är svårt att stå ut. Och det vill vi ju inte för vi vet att du är unik och speciell. Gör därför en lista på potentiella arbetsgivare, ring upp och be om att få tala med en rekryteringsansvarig. Du presenterar din person lite kort och berättar varför du har ringt. Innan du ringer gör du lite research om företaget och samlar på dig så mycket information som möjligt. Du kanske har läst i tidningen om den nya omorganiseringen som sker just nu i företaget. För att göra samtalet mer flödande drar du givetvis den parallellen och på bara ett ögonblick växer du som en potentiell arbetstagare i deras ögon.

Gå på intervju
Att gå på en intervju är som att imponera på en tjej; du duschar, rakar dig, borstar dina tänder väl, väljer din utstyrsel med omsorg, fixar en snygg frisyr, sprutar på den exklusiva parfymen, tittar dig i spegeln, slår på ditt Colgate-smile och beundrar den vackra spegelbilden. Du klappar dig sedan på axeln och önskar dig själv ett stort lycka till för denna har du redan rott hem. Helst av allt bör du öva på de standardfrågor som alltid dyker upp under en intervju. De frågor du kan räkna med är bland annat  varför du har sökt detta jobb, vad kan du bidra med etc. Öva gärna på en vän, och välj någon som tar detta seriöst och inte någon som bara ser detta som ett utmärkt tillfälle att få skratta lite åt dig.

Följ upp och var ihärdig
För att arbetsgivaren ska uppmärksamma just dig måste du vara ihärdig. Följ upp din ansökan med jämna mellanrum, antingen via telefon eller mejl och fråga hur rekryteringsprocessen går. Gränsen mellan att vara en jobbig arbetssökande och verka intresserad kan vara hårfin. Sköt det snyggt, professionellt och var inte som en igel för det finns en risk att de bara kommer uppleva dig som jobbig.

Utnyttja ditt nätverk
Här finns det inte rum att tänka på etik och moral utan du ska göra allt som står i din makt för att knipa chefspositionen en vacker dag. Ingen slashas till person kommer att nå dit utan att vara djärv och framfusig. Gå igenom ditt nätverk och vänd på alla stenar som finns. Din bästa polare under högstadiet har kanske gått och blivit chef för ett välkänt varumärke. Ett perfekt tillfälle att ta upp kontakten och bjuda över denne person på middag.

Ha tålamod och var öppen för förslag
Det är sällan någon lyckas knipa sitt drömjobb vid första ansatsen, såvida du inte heter Kamprad  eller Bernadotte i efternamn. Du kan trösta dig med att alla går igenom denna fas. Vissa måste kämpa lite mer än andra och det är inget du behöver sitta och ifrågasätta om varför det är så. Det bara är så. Häng inte läpp över det. Stängs en dörr, så öppnas en annan. Du kanske inte fick jobbet du ville ha första gången och kanske inte andra gången heller. Älta det inte och låt inte processen stagnera för det. Det kan istället dyka upp möjligheter som leder till andra möjligheter. Allt har sin tid, så ha tålamod. Du som haft en flickvän en längre period har lite förtur och vet hur man ska tackla tålamodet. Vägen till att knipa drömjobbet är lång och det är många karriärsteg man måste trampas med innan man kan kalla sig själv för boss och bada bland pengar.

Lycka till!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.