Björn Ekegren, Emirates Sverigechef

Från ökenstad till en av världens mest moderna metropoler.
Dubai har satt sig på kartan på rekordtid.
För bara fem år sedan gjordes den första direktflygningen med ett Emirates-plan från Arlanda till Dubai.
BAWS har träffat Emirates Sverigechef för att ta reda på varför alla älskar Dubai och vad som döljer sig i första klass på världens största kommersiella flygplan. Självklart tar vi också reda på när det kommer till Sverige.

Dubai är inte bara en stad som sticker ut med sina enorma byggnader och glamorösa livsstil. Det är också fäste för BAWS engelskspråkiga systersajt.
Främst är det dock vår favoritmetropol och när vi åker dit flyger vi alltid Like a BAWS. Och finns det något chefigare än att sjunka ner i en mjuk stol på en superlyxig 777:a? Vi tror inte det i alla fall.
Den enda vägen är uppåt – därför tycker vi att det är extra stort att genom en intervju med Emirates Sverigechef, Björn Ekegren, få reda på allt om världens snabbast växande flygbolag. Häng med upp i molnen.

År 2013, när Emirates öppnade sitt Sverige-kontor, föll jobbet som country manager på den tidigare SAS-chefen Björn Ekegren. När han började på Emirates hade han aldrig varit i Dubai.
– När jag var i Dubai första gången 2013 så var det en helt annan stad. Det är en levande stad som ständigt växer, säger Björn när vi träffar honom i Emirates VIP-avdelning på Stockholm Open i Kungliga Tennishallen.

Öppnar upp för långweekend i Dubai

Emirates har i dagsläget sju dagliga avgångar per vecka från Stockholm till Dubai, vilket innebär att man med en mellanlandning i Dubai kan anknyta till över 150 destinationer. Den ökade efterfrågan på deras luxuösa flygningar har gjort att Emirates från och med i december kommer att dubbla sina avgångar från Stockholm.
– Med två dagliga avgångar når svenskar helt nya destinationer. Möjligheterna att träffa rätt ökar. Det jag tycker är viktigast är att det öppnar upp möjligheterna att ta en långweekend i Dubai. Man kan lämna Arlanda en torsdag kväll och vara tillbaka i Stockholm kvart i sju på söndagskvällen, säger Björn.
De nya avgångarna kommer även att vara till nytta för affärsresande.
– Reser man i affärer blir en kvällsavgång passande då man hinner tillbringa lite tid med familjen innan planet går.

Varför ska man resa med Emirates?
– Vi vill att hela resan ska vara en upplevelse, därför har vi massor med bekvämligheter ombord. Reser du i business- eller förstaklass börjar resan redan hemma då du blir upphämtad av en kostnadsfri chaufför-tjänst. När du kommer fram står en ny bil och väntar på dig. Emirates erbjuder den bekväma resan, där resan är en del av upplevelsen, svarar Björn.
Samtidigt som antalet avgångar dubblas ändras också tidtabellen för den nuvarande avgången från Arlanda.
– Vi vill öppna upp för att svenskarna ska kunna nå så många destinationer som möjligt med så korta transfer-tider som möjligt.

Vem riktar sig Emirates till?
– Till alla. Vår målgrupp är blandad. Vi har många som reser i jobb, så klart, men mycket privatresenärer också. Sen har vi också en del gruppresor för företagskonferenser och liknande. Vi flyger till många destinationer i Mellanöstern så det passar många nya svenskar som kommit hit. På sommaren reser många för att besöka vänner, nära och kära.

Världens största flygplan – snart även till Sverige?

De mest populära resmålen för svenskar är bland annat Thailand, USA och Indonesien. För att ta sig till dessa destinationer behövs ofta en mellanlandning och med Emirates vet man att man alltid får åka något stortstilat hela vägen – deras minsta plan är nämligen giganten Boeing 777.
Utöver den höga standarden är Emirates antagligen mest kända för sina över 100 enorma Airbus A380-plan, som är världens största passagerarflygplan. I en A380 kan man bland annat hitta bekvämligheter som dusch och bar.
Någon A380 trafikerar inte ännu till Sverige men från och med 2018 är delar av Arlanda ombyggt för att klara av att ta emot jättarna.

Vi frågar Björn om framtiden och vad som är på gång från Emirates håll och får precis det svaret vi hade hoppats på:
– Det här är absolut inget officiellt, utan det är helt mina egna spekulationer, men om fem år tror jag nog att vi kommer att flyga med A380 till Sverige, säger Björn.
Nu får vi bara hålla tummarna och hoppas på att det blir verklighet. Då vet ni var ni hittar oss på flygningen till Dubai.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.