pengar

”Bli ekonomiskt oberoende och bestäm själv hur mycket du vill tjäna”.

En överdriven myt eller en verklig sanning?

”Jag har en affärsidé som jag vill presentera för dig, jag tror det skulle passa dig perfekt för du är social och har stort nätverk av kontakter”.
Har ni hört det på sistone? Jag har, i ärlighetens namn alldeles för många gånger.

Under de senaste åren, och i synnerhet de senaste månaderna, har företag på den så kallade nätverksförsäljningsmarknaden blivit allt fler och allt större. Med en omsättning på många, många miljarder kronor och flera hundra miljoner ”medarbetare” så finns det många frågetecken kring intressets otroliga tillväxt. Medier har kritiserat företagen hårt och ifrågasatt huruvida illegala eller legala verksamheterna egentligen är.

Företagen som jag i synnerhet syftar på är Vemma, Rocket Cash Cycler och Lyoness. Denna listan kan dock fyllas på och bli väldigt lång.

Så, vad handlar allt detta om egentligen?

Som tidigare nämnt är företagen verksamma på nätverksförsäljningsmarknaden, som också kallas för multi-level marketing. Det är en metod för försäljning och marknadsföring, där grundtanken är att försäljare förvärvas till företaget och får i uppdrag att själva sälja företagets produkter, samtidigt som de också värvar nya medarbetare.

För att på ett enkelt sätt illustrera hur strukturen är uppbyggt så kan vi utgå från följande:

En person startar ”spelet” genom att betala en viss summa för en produkt. Denna summa kan ses som en inträdesavgift. Vidare värvar personen 3 andra, som också betalar inträdesavgiften, där pengarna går till startpersonen. Startpersonen har nu fått tillbaka sina satsade pengar genom nyförvärvningen av de 3 andra personerna, och har därmed fått produkten gratis. Dessa fyra personer ingår nu under samma team och man kan säga att de har en liten verksamhet tillsammans. När de värvar nya medlemmar till sin verksamhet, får de avkastning på sin investering samt att de får bonus, som är baserad utifrån en viss mall, efter att ha värvat minst 3 nya medlemmar.

Hjulet fortsätter spinna på detta vis, och medan antalet medlemmar ökar, så ökar även varje persons status. Ju högre status, desto bättre bonus.
Startpersonens status växer mest eftersom denne har flest personer under sig. Ju fler medlemmar som värvas ju större del av kakan får man. Dock får startpersonen fortfarande störst del av kakan.

pengar2
Beroende på vilket perspektiv man väljer att se ur, kan det ur kritikerns öga liknas vid pyramidspel eller kedjebrev, som är en form av ohållbar affärsuppgörelse som stupar efter ett visst skede i processen. Visserligen byggs hela strukturen på en exponentiell tillväxt, men som likväl kollapsar efter ett visst antal generationer. Denna typ av verksamheter är illegalt och kan leda till böter, och/eller fängelse i grövre fall.

Frågan man kan ställa sig är hur företagen fortsätter att växa, och de facto blir allt mer stabila, fast än att de funnits i så många år och genomgått många, många generationer?

Det är en frågeställning som stärker argumentet att multi-level marketing inte är ett pyramidspel, som många påstår.

Vemma, som kanske är det allra största företaget inom branschen, ställdes mot väggen för femton år sedan då moderbolaget New Vision straffades av det amerikanska konsumentverket för ”bedrägliga handlingar eller metoder, samt falsk annonsering”. Huvudanledningen till detta sägs dock vara att företaget säljare påstod att produkterna kunde bota AHDH.
Men ända sedan dess har företaget vuxit lavinartat och inga nya utredningar har gjorts, vilket tyder på att verksamheten är fullt legal.

Å andra sidan väcks många andra tankar, framförallt kring själva strukturen. Vem vinner mest på detta? Kan man verkligen tjäna hur mycket pengar som helst, och hur lång tid tar det att bli ekonomiskt oberoende? Som många av företagens slogan lyder.

De huvudsakliga skillnaderna mellan nätverksföretag och pyramidspel är svåra att identifiera. För nätverksföretag är produkten det centrala i verksamheten. Huvuddelen av ersättningen ska komma från försäljningen av produkter och inte genom rekrytering av nya säljare. Det ska även finnas möjlighet att sälja tillbaka kuranta men osålda produkter, om företagets engagemang med distributören upphör.

Skillnaden mellan nätverksföretag och pyramidspel är därför hårfin, och ytterst personifierad. Varje mynt har två sidor, och det är upp till betraktaren själv att välja sida.

Med den kunskap vi idag besitter, vad gäller detta ämne, tror jag att man antingen väljer att ha en positiv inställning, eller en negativ. Med andra ord tror jag att man antingen hissar det, eller dissar det.

Som sagt kan man se dessa verksamheter ur olika perspektiv, men mina personliga tankar kring detta kan dock ses som en smula pessimistiska. Som anställd vill jag personligen träffa min arbetsgivare. Att arbeta åt någon man aldrig träffat eller pratat med känns absurt. Jag vill kunna besöka kontoret när jag vill, och jag vill lära känna mina arbetskollegor. Jag vill ha möjligheten att kunna löneförhandla med min chef på ett personligt plan, och kunna tjäna lika mycket pengar som den personen som en gång i tiden rekryterade mig. Är detta möjligt med Vemma, RCC, eller Lyoness?

Ju mer jag djupdyker inom ämnet, ju oklarare blir min uppfattning. De som lyckats, gör idag ordentligt med pengar, medan andra har förlorat på affärerna och kritiserar tankesättet hårt. Att på kort tid bli rik, tror jag många lockas av. I synnerhet ungdomar. För mig är snabba pengar en risk, och därför inget jag föredrar.

Det bästa hade kanske varit att själv göra ett försök och sedan utvärdera, men eftersom jag har många oklara frågor, som ingen än så länge har kunnat besvara, så retweetar jag något som jag för ett tag sen skrev; ”Trött på Vemma, RCC och alla dessa pyramidspel.. Det är ur sånt här skit som egoister föds”.

5 KOMMENTARER

 1. Tjenare !
  Jag gillar artikeln. Jag vill berätta min story för det verkar som du förstår dig på saken.

  Jag är 22 år gammal, har spelat handboll hela mitt liv och har således kommit i kontakt med massor av olika kosttilskott. Min handbollsdröm slutade då jag p.g.a. Svininfluensa-vaccinet fick narcolepsi och kommer att lida av det resten av mitt liv. Ifall man hade undersökt vaccinet hade jag inte haft sjukdomen. Det enda läkaren kunde göra var skriva ut amfetaminbaserade mediciner och rekommendera en hälsosammare livsstil med färre kolhydrater osv.
  Kunde inte fortsätta med idrotten på den nivå jag önskade och det ”åt” upp mig innifrån och beslutade mig för att skita i det och nu studerar jag ekonomi i Åbo Universitet.
  Jag blev introducerad till Vemma för 2 månader sedan, gillade produkterna och beslöt mig för att prova dem! Jag nämnde det även en lärarinna som ständigt var sjuk, och efterssom antioxidanter skyddar cellerna från fria radikaler vore det kanske nåt för henne. Som de flesta; jag behöver inte ”kosttillskott” efterssom jag äter vanlig mångsidig kost.
  3 veckor senare ville hon diskutera med mig efter lektionen. -”Man märker nog att du har varit piggare på sistonet” Det var min bekräftelse att Vemma gav resultat för mig. Man vill förståss gärna tro på det man själv konsumerar!

  Min poäng är att jag perssonligen inte kan lägga ett pris på Vemmas produkter för jag skulle köpa dem oberoende pg.a. Vemma-formulan gör mig piggare. Medicinerna jag har är jag beroende av för att kunna leva att ”normalt” liv, men allting därtill är ett plus. Jag beslöt mig efter det för att börja rekommendera dem till andra som inte hört om produkten eftersom jag vet hur det påverkat mig.

  Vemma är ett Affiliate-marketing bolag som med cliniskt undersökta produkter beslutit sig för att genom ”mouth-to-mouth” marknadsföring föra ordet på marknaden. I Vemma är det fullt möjligt att förtjäna mera än den som rekryterat dig! I Vemma kan jag träffa Vd´n : BK boreyko och besöka de GMP-certifierade fabrikerna samt de egna faciliteter som de erbjuder i Phoenix.

  Alla jag känner som rekommenderar Vemmas produkter är snarare stolta över att få arbeta med produkter där man så gott som aldrig får negativ feedback utan snarare : Joo men det här vill vi ha mera av!
  Jag kan inte tala för andra men jag är superglad att min vän bjöd på produkterna och fick mig intresserad. Jag har på två månader inte nått ”brake-even”, vilket är helt okej för jag vet att jag inte kan förvänta mig att vara kunnig inom branchen på så kort tid. Mina egna produkter dricker jag gratis vilket för mig är viktigt.

  Bolaget må ha ett dåligt rykte i många kretsar men Vemma ett ärligt bolag som i utbyte mot pengar ger produkter(värde) till kunden med pay-back garanti på den första beställningen. 7 av 10 perssoner i Vemma är kunder enligt VD´ns instagrambild som alla kan se. Bolaget bidrar med arbeten och betalar skatt. Jag har ännu inte träffat någon som hoppat av Vemma och anser det vara nåt skamligt eller lurendrejeri osv, det finns en orsak till det har jag för mig. Varför skulle det vara olagligt eller för vem gör bolaget skada?

  Jag har ingen chef, jag kan bestämma min lön själv enligt min arbetsmängd.
  ”There is no such thing as easy money”

  Hoppas att min korta story svarade på något av dina funderingar. Fråga gärna ifall nåt är oklart! Ha det bra.

  • Handbollsspelaren, du har fel.
   Företaget taxerar INGEN skatt i Sverige. Finns ett kontor på Irland men har varken firmatecknare eller kontor här i Sverige. Hitta inte på. Använd fakta.

 2. Handbollsspelaren menade kanske att det är ”arbetaren” som betalar skatt i Sverige. Vilket är fallet. Vemma är en producent som i sin tur rekryterar återförsäljare som vilket annat stort produktproducerande företag som helst i världen. Skillnaden mellan Vemmas prylar och andra produkter är att det fungerar mycket tillfredställande. Innan det läggs kritik mot något eller någon så prova eller undersök vad som gäller. Grattis till handbollsspelaren!

 3. Egentligen borde det vara enklare än det är att skilja pyramidspel från nätverksföretag. Tyvärr är de flesta nätverksföretag i mina ögon faktiskt bara förtäckta pyramidspel! Varför då, kan man ju undra? För att det inte finns något krav på att ha externa kunder. Återförsäljarna är kunder och kunderna är återförsäljare i de flesta nätverksföretag, det är därför du har problem att skilja dem åt.

  Hittills har jag bara hittat två företag som kräver externa kunder av sina återförsäljare/marknadsförare för att få betalt: ACN och Zinzino. Alla andra har gjort det frivilligt att ha externa kunder och i en del företag kan man inte ens ha det!

 4. tänkte bara kasta in ett litet inlägg här! genom att börja berätta om min historia om vemma! Det är så här att jag har vart med i vemma ungefär 4 månader!jag blev inbjuden av en kompis till mig som dom flesta blir! produkterna har hjälpt mig att gå ner i vikt och byta ut en kostnad jag redan hade!

  NEJ detta är inte för alla! men är alla läkare/doktor där ute idag ??? hur lång tid tar det att utbilda sig till läkare/doktor? ungefär 7-10 år men att jobba 6 månader med vemma funkar inte för dom flesta!? och det är ofta folk som frågar mig om jag är miljonär nu! enklaste svaret jag har på de är! nej! är du ? och hur långt har du kommit på din personliga utveckling inom entreprenörskunskap? inte så långt skulle jag tro!

  Detta handlar bara om att Sveriges människor är så himla trångsynta! mängden människor springer bara runt i sitt lilla hamsterhjul och jobbar jul till jul till dom är 67 ! Det finns även studier att 67% är inte nöjda med sina jobb idag! 97% av väldens befolkning är inte framgångsrika! just på grund ut av att dom är trångsynta och vågar inte göra något som andra inte gör! de är skillnaden!

  Så de är väl klart att folk tjänar pengar på dig inom vemma! Hur är det på ditt jobb? tjänar du mer än din chef? har du en löne ökning på 5-10 tusen i månaden? att helt utan någon kunskap kunna säga att detta inte funkar och att de är pyramidspel är fel! Sätt er in i grejen ni pratar om först och googla inte runt! hur kan du lita på folk på internet? vem ska man lita på? :-) JAG litar på dom som gör det jag vill göra och har framgång!

  Skulle jag bli fotbolls spelare skulle jag lyssna på zlatan inte vaktmästaren! Det som är roligt här är att mängden människor lyssnar på vaktmästaren som säger att nej du grabben du kan inte! TÄNK OM! TÄNK OM det funkar ? va inte så himla trångsynta! SE möjligheter! självklart funkar inte vemma om du sitter hemma och kollar på produkten! men blir du vältränad av att kolla på ett gymkort? tänk realistiskt ! de var allt för mig! OM det skulle vara några frågor så svarar jag gärna på dom! gå in på min hemsida och kontakta mig!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.