byr

Nästa vecka kommer Katie Byron, personen bakom The Work, till Sverige.
Vem är hon? Och vad kommer hon prata om? 

Vad fick dig att inse att svaret till lycka fanns i dina egna tankar?

– Jag var allvarligt deprimerad i tio år. Det var en nedåtgående spiral av agorafobi, självhat och förtvivlan. De sista två åren var det till och med svårt att lämna sovrummet. Efter en panikattack blev jag inlagd på ett rehabiliteringshem för kvinnor med ätstörningar. En morgon, efter cirka en vecka, då jag låg på golvet (jag låg där för att jag inte kände mig värdig att sova i en säng), så kröp en kackerlacka över min ankel. Jag öppnade mina ögon och all min depression och ilska, alla tankar som hade plågat mig – alla tankar överlag – var som bortblåsta.

– Jag upptäckte då att när jag tror på mina tankar, då led jag, men när jag inte trodde på dem då gjorde jag inte det. Detta är något som stämmer för alla människor. Frihet är precis så simpelt och jag fann att lidande är valbart. Det var så jag fann en lycka inom mig, som inte försvunnit sedan dess – inte för en sekund. Den glädjen finns inom alla, alltid.

– Jag har ingen förklaring till vad som hade hänt, det hade inte någon runt omkring mig heller. Allt jag visste var att mitt liv hade ändrats från grunden. En paranoid, agrofobisk och suicidal kvinna hade som av en blixt från klar himmel blivit lycklig och lugn. Jag hade getts en metod för självreflektion som stoppade mig från återvända till en värld av vanföreställningar. Jag kände till och med att om min glädje skulle yttras så skulle den ha kraften att blåsa taket från ett hus. Och jag känner fortfarande så.

Hur känns det att vara i Sverige och vad är dina tankar kring Sverige och svenskar?

– Jag älskar att vara tillbaka i Sverige. Jag har varit här ungefär sex gånger och det är alltid roligt att vara här. Vad jag har sett hos svenskar är att de är ett särskilt skeptiskt och ifrågasättande folk. Detta är faktiskt något som är en fördel när man praktiserar The Work.

Vad är dina främsta tips till svenskar som vill börja praktisera The Work? 

– Första steget i The Work är att identifiera känslor som orsakar stress och sedan att skriva ned dem. Dessa tankar kan handla om alla möjliga situationer i livet: dåtid, nutid eller framtid. Det kan handla om en person du ogillar eller oroar dig för, någon som gör dig arg eller skrämmer dig, någon som gör dig ledsen eller någon du känner dig ambivalent inför.

Om du går till thework.com/sites/svenska, kan du hitta ett worksheet med namnet Döm din nästa. Den kan du ladda ned och printa ut. Skriv sedan ned dina ocensurerade tankar med korta enkla meningar. Följ sedan instruktionerna på hemsidan, de uppmanar dig till att ifrågasätta varje påstående och sedan vända dem till det motsatta. Försök efter detta hitta exempel på hur dessa motsatta påståenden är lika sanna, om inte mer sanna, än dina ursprungliga påståenden.

Genom The Work har vi äntligen tillåtelse att tala ut om vår uppfattning, kanske till och med skrika ut dem, på papper. Vad vi då kan inse är att till och med mörka tankar kan mötas med ovillkorlig kärlek.

Det finns tydliga instruktioner och videos på min hemsida. Allt som behövs för att utöva The Work är också gratis på thework.com. Varje gång en person gör The Work blir de snällare, mer öppenhjärtade och öppensinnade.

Att ändra sättet man tänker kan kännas enklare sagt än gjort. Hur kan man få positiva tankar att vinna över negativa? 

– Det är faktiskt lika enkelt sagt som gjort –  om man har rätt inställning. The Work är inget slag där så kallade positiva tankar triumferar över så kallade negativa tankar. När vi utför The Work så ifrågasätter vi stressande tankar – alla tankar som kan orsaka ilska, sorg, frustration, irritation, avundsjuka, depression, alla typer av obehag.

Tankar bara uppkommer. De kommer från ingenting och går också tillbaka till ingenting, som moln som rör sig över en tom himmel. De dyker upp för att sedan lämna, inte för att stanna. Det finns inget ont i dem förrän vi fäster känslor i dem som om de vore sanna. Ingen har någonsin kunnat kontrollera sina tankar, även om vissa kan berätta historier om att de gjort just detta. Jag släpper inte mina tankar – jag möter dem med förståelse, sedan släpper de mig. Tankar är som en bris, som löven på träden eller regndroppar som faller. De uppkommer som fenomen i naturen och genom självrannsakan kan vi bli vänner med dem. Skulle du argumentera med en regndroppe? Regndroppar har ingen agenda och det har inte tankar heller.

När ett smärtsamt koncept mötts av förståelse, så kommer det bli lättare att tackla nästa gång. Vad som en gång var en mardröm är nu intressant. Nästa gång den dyker upp kanske du finner den rolig. Nästa gång kanske du inte ens märker det. Detta är styrkan i att älska vad som är.

Vad är det viktigaste du lärt dig av att lära ut The Work? 

– Att alla typer av lidande – allt från obehag till intensiv sorg, ilska eller förtvivlan – kan lösas av The Works fyra frågor och vändningar.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.