bat

Drömmer du om en egen båt? – tänk på detta innan du köper

Att köpa en båt kan vara början på fantastiska äventyr och härliga semestrar för dig och din familj. Men hur kan du veta vilken båt som passar just dig? Syftet med den här artikeln är att ta upp alla viktiga saker du bör tänka igenom innan du köper en båt. Stanna upp en stund och fundera på vad du behöver få ut av din båt och vilka saker du kan prioritera bort. Sedan kan du börja fantisera om era semesterplaner!

Välj rätt båt

Det första du behöver besluta dig för är vilken typ av båt du vill ha. Motorbåt eller segelbåt? Läs på om för- och nackdelar med båda.

Tänk igenom vad båten egentligen ska användas till. Ska den vara ett extra hem eller bara transport?

Du behöver också tänka igenom hur många personer som ska sova i båten om den ska användas för övernattning. Det behöver finnas tillräckligt med plats för hela familjen. Köp hellre för stort än för smått. En annan fördel med större båtar är att de är stabilare och tryggare när det är oväder.

När du väljer båt är det bäst att jämföra många olika båtar. Hos Kampetorp Marin hittar du ett stort utbud av fritids- och fiskebåtar.

Undersök båten

Precis som du aldrig skulle köpa en bil utan att provköra den så borde du inte heller köpa en båt utan att testa den, i alla fall när det gäller begagnade båtar. Då kan du också passa på att titta lite närmare på eventuell rost och allmänt skick.

Tänk på försäkring

Precis som andra dyrbara ägodelar och särskilt fordon, så bör du teckna en försäkring för din båt. Här är det oftast bäst att göra det med ett företag som förstår sig på båtar. Du kan till exempel teckna båtförsäkring med Atlantica som har erbjudit båtförsäkringar sedan 1916!

Hur har du tänkt finansiera båten?

När du väl är i gång och tittar på båtar och får koll på vilka priser som gäller för typen av båt som du är ute efter så behöver du tänka på hur du ska finansiera båten. Fundera på om du verkligen har råd att köpa det du vill ha och hur du ska betala av ett eventuellt lån. Du kan också kolla upp andrahandsvärdet på båten du vill ha och hur mycket pengar du kan förväntas få tillbaka när du säljer den vidare.

Sedan får man inte glömma bort att det kostar pengar att ha båt också. Göteborgsposten har tagit fram en guide för hur mycket det kostar att äga en båt.

Har du båtplats?

Sist men inte minst så måste du ju ha någonstans att ha båten på, såvida du inte har egen brygga. På många ställen är det kö till att få en båtplats, lite som att stå i bostadskö. Detta måste du självfallet ha koll på innan du köper din båt, så att du inte står där med en båt som du inte har någonstans att göra av.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.