yoha

Är du harmonisk, balanserad och hälsosam, kanske till och med lite flummig? Då tillhör du nog de 15 procenten som regelbundet utövar yoga. Är du istället målinriktad, fåfäng och macho är du antagligen en flitig gäst på gymmet. Det avslöjar den digitala träningstjänsten Yogobes nya undersökning där man kartlagt svenska träningstyper.

Yogobe erbjuder yoga, träning och avslappning genom videovägledning tillsammans med några av Nordens främsta yogalärare och träningsinstruktörer. För att ta reda på hur svenskar ser på träning och hållbar hälsa har Yogobe genomfört en ny Sifo-undersökning.

Resultatet visar att var femte svensk utövar yoga, meditation eller mindfulness varje år och att 15 procent av befolkningen gör det regelbundet. Det är dessutom stora skillnader mellan kvinnor och män. Bland kvinnorna svarar hela 24 procent att de gör det minst en gång varje månad, motsvarande siffra bland männen är endast sju procent.

Hur uppfattas då en person som tränar yoga? Enligt svenskarna är orden harmonisk, balanserad och hälsosam allra vanligast för att beskriva en yogautövare, men även smidig och flummig hamnar i topp. Tränar man på gym uppfattas man istället som hälsosam, målinriktad och fåfäng. Många ser även de som tränar på gym som macho och ytliga.

– Det finns många myter och stereotyper om både gymmare och yogautövare. Bara för att yoga ökar smidighet och stillar sinnet behöver det inte utesluta att det även ger kroppen styrka och stabilitet. I slutändan handlar träning över lag om att skapa en hälsosam livsstil där hållbar hälsa står i centrum, säger Peter Munteanu, VD och grundare av Yogobe.

Topp 5 – Så uppfattas yogautövare

  1. Harmonisk            36 %
  2. Hälsosam             34 %
  3. Balanserad           31 %
  4. Smidig                  28 %
  5. Flummig               19 %

Topp 5 – Så uppfattas gymmare

  1. Hälsosam             55 %
  2. Målinriktad           45 %
  3. Fåfäng                  22 %
  4. Macho                  14 %
  5. Ytlig                      11 %

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.