kennt

Foto: Kerstin Einarsson

En av Sveriges främsta racerförare genom tiderna, Kenny Bräck, gör ett gästspel på GranTurismo Expo i Göteborg i helgen. Han ska berätta om sitt nya jobb som testförare för sportvagnsmärket McLaren och utvecklare av märkets framtida supersportbilar. Samtidigt premiärvisar McLaren sin nya 570 S på mässan i Eriksbergshallen, 13-14 november, vid sidan av tio andra sportbilspremiärer.

Kenny Bräck är en av Sveriges mest framgångsrika internationella racerförare och vann som första svensk det mytomspunna Indianapolis 500 1999 liksom hela Indycar-serien året innan. Efter en rad segrar och topplaceringar i Indy-, CART- och IROC-mästerskapen utsågs han av media till bästa ovalracing-förare i USA.

Men 2003 kraschade Kenny under en omkörning och fick livshotande skador i årets sista Indylopp på Texas Raceway. Mirakulöst nog både överlevde han och gjorde comeback två år senare i Indianapolis 500 2005. Där satte han snabbaste kvaltid.

Under hans racingkarriär testade han även för Formel 1 men tackade nej eftersom stallet inte hade tillräckliga resurser. Nu gör han premiär på GranTurismo Expo där han på fredagen för inbjuden publik och på lördagen för allmänheten ska berätta om sitt nya ärofyllda jobb som testförare och utvecklare av McLarens sportbilar.

Sveriges största sportvagnsmässa, GranTurismo Expo, är bäddat för en ny publiksuccé. Förutom Kenny får publiken se ett tiotal Sverigepremiärer på Eriksbergshallen, däribland McLaren 570 S, Lamborghini Húracan Spyder och två nya vrålstarka Cadillac. Jaguar fyller 80 år, och visar en rad vackra, snabba och mytomspunna sportvagnar.

På mässan firar även en annan ikon jubileum, Porsche 959. Det är 30 år sedan debuten för den teknikstinna supersportbilen och racerbilen och på mässan finns också dess moderna inkarnation 918 Spyder, som bland annat Zlatan kör.

Nya sportbilstrenden är roadsters, tuffare, öppnare och kraftfullare. Men också dyra. På mässan visas en Ferrari Testa Rossa 250 som vore värd en kvarts miljard kronor om det inte vore en replika från 1960-talet, nu är värdet ”bara” 25 miljoner. Det samlade värdet av sport- och prestandabilar, på GranTurismo Expo är närmare en kvarts miljard kronor.

Den nya modellen av svenska sportbilen Indigo som skulle visas har tyvärr inte hunnit bli klar i tid för mässan och faller bort ur premiärprogrammet.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.