tra

Setsuna är namnet på den nya konceptbil som Toyota kommer att visa på möbel- och design­mässan i Milano i april. Bilen är till stora delar gjord i trä, vilket ska återspegla Toyotas strävan efter att beskriva det framväxande förhållandet mellan människor och deras bilar.

Med Setsuna medverkar Toyota för första gången på Milanomässan. Det japanska ordet Setsuna kan närmast översättas till tidpunkt eller betydelse. Det valdes för att det symboliserar de värdefulla men flyktiga stunder som människor har med sina bilar, stunder som knyter bilarna närmare till sina ägare.

Valet av trä till konstruktionen av Setsuna-bilen hänger samman med att träet är ett hållbart material som också förändras över tid. På samma sätt kan en familjs relation till sin bil vara långvarig, men ändå gradvis ändras allteftersom olika minnen associeras med bilen och de resor man gjort och de upplevelser man haft tillsammans.

För att förkroppsliga detta koncept har Toyota valt olika sorters trä för de olika delarna av bilen, såsom karosspanelerna, ramen, golvet och sätena. Tanken är att det ska ge en unik känsla som inte finns i konventionella bilar, och att träet ska förändras beroende på hur bilen används och även hur miljön påverkar materialet. Till karosspanelerna valdes t ex cederträ medan ramen är i björk. När bilen byggdes användes den traditionella japanska samman­sättningstekniken ”okuriari”, som varken utnyttjar spik eller skruv.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.