lex

Den nya premium-SUV:en Lexus RX, som börjar säljas i Sverige vid årsskiftet, har märkets hittills högsta säkerhets- och körhjälpsnivå. Förutom det avancerade säkerhetssystemet Lexus Safety System+, med bland annat aktivt krockskyddssystem, körfilsassistans och en rad andra hjälpsystem, kan bilen känna av om föraren börjar vingla på vägen och avger då varningssignaler. Dessutom ger Lexus RX full koll på bilens omgivning vid t ex fickparkering med hjälp av både 360°- monitor, backkamera och sensorer.

Vingelvarnaren ”Sway Warning” är ännu mer avancerad än körfilsassistansen, som reagerar om föraren t ex byter fil eller passerar en kantlinje utan att använda blinkers. Vingelvarnaren, som använder samma kamerasensorer, märker om bilen börjar vingla inom körfältsmarkeringarna och varnar då föraren med både ljudsignal och meddelande på instrumentpanelens multifunktionsdisplay. Systemets känslighet kan ställas in för att anpassas till olika förares preferenser.

Det avancerade Lexus Safety System+ är standard i nya Lexus RX. Hjärtat i det omfattande säkerhetssystemet är ett aktivt krockskyddssystem med fotgängarskydd, bromsassistans och autobroms. Krockskyddssystemet utnyttjar en frontmonterad kamera som i kombination med en millimetervågsradar läser av trafiksituationen framför bilen. Samma millimetervågsradar används för bilens aktiva farthållare, som håller avståndet till framförvarande bilar ända ner till stillastående. Lexus Safety System+ omfattar också körfilassistans, som förutom varningssignal även hjälper föraren att styra tillbaka in i körfältet. Andra standardfunktioner i systemet är automatiskt helljus och vägskyltsigenkänning.

För att underlätta vid manövrering i trånga utrymmen har ny Lexus RX en 360° panoramamonitor, som gör det möjligt att se allt som finns i bilens närmaste omgivning i fågelperspektiv på instrumentpanelens bredbildsskärm. 360°-monitorn samverkar med parkeringssensorerna fram och bak, döda-vinkel-monitorn samt backvarnaren för korsande trafik. Vid fickparkering hjälper backkameran med hjälplinjer också till.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.