sktt

BAWS hjälper dig att göra din deklaration rätt, eller iallafall vad du borde tänka på extra noga. Idag kan du nämligen börja deklarera och Skatteverket meddelar redan nu vilka avdrag man ska granska ordentligt i år.

”Vi ska titta extra noga på rut- och rot-avdragen”, säger Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till Expressen. Inom avdragen är det i sin tur fyra olika delar som ska läggas under lupp för inkomståret 2015.

Den första delen som ska synas är släktbanden mellan den som betalar för jobbet och den som utför det. ”Den som utför jobbet får inte vara nära släkt med dig. Ett sådant avdrag går inte igenom”, säger Cajsa Toresten. På denna punkt kommer Skatteverket kunna gå flera år tillbaka. ”Om du kommer på att du anlitat en nära släkting så kan det vara läge att erkänna och förekomma Skatteverkets granskning genom att begära självrättelse”, säger sparekonomen Christina Sjöberg till Expressen.

Skatteverket ska även granska om jobbet faktiskt utförts och att betalningen faktiskt gått igenom.

Speciellt granskade blir även privatpersoner med enskild näringsverksamhet inom jord- och skogsbruk. ”Här finns det risk för dubbla avdrag. Man får inte göra rut- och rot-avdrag som privatperson och sedan även göra momsavdrag i firman”, säger Christina Sjöberg.

Den sista delen som granskas extra hårt i år är renovering av fönster och installation av fibrer. ”Fönster måste renoveras på plats”, förklarar Cajsa Toresten. Detta betyder alltså att du inte kan göra avdrag om fönstrena lyfts av och sedan transporterats till en hantverkare. 

Nu vet ni.

Fakta från VA.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.