ny-ryg

”For all disease look to the spine” – Hippocrates 460 f.kr- 377 f.kr

Redan före Kristus, under antiken, visste man att ryggraden var väldigt viktig för ett friskt och smärtfritt liv. I dagens samhälle med stillasittande jobb, fel livsstil och där många människor äter och tänker fel så får man ont tillslut.

Hippocrates är ”grundaren” av västerländsk medicin och man tror att han var den första som sa att skador och sjukdomar inte var en bestraffning av gudarna utan en uppkomst utav miljöfaktorer, livsstil och matvanor.
Hippocrates visste det här för ca 2500 år sedan, då kan man ju tycka att utvecklingen hos oss vanliga människor borde gått några fler steg framåt och att vi inte borde ha så ont i våra kroppar som vi har. Men det har vi.

Varje dag träffar jag människor som har ont i kroppen, uppkomsten beror på olika anledningar. Ungefär samma som Hippocrates sa för 2500 år sedan bara att miljön vi vistas i och maten vi äter är av betydligt sämre kvalitet idag. Däremot så finns det större kunskap till hur man kan och hur man ska göra för att förebygga eller få bort det onda i sin kropp. Här är några tips på hur ni klarar er undan eller blir av med smärtan:

– Maten.
Maten vi äter ska vara anpassad efter den livsstilen vi lever, det är INTE samma för alla. Vi har alla olika behov, förutsättningar och mål. Det som är lika för alla är att tallriken ska vara fylld med ekologiska grönsaker.

– Livsstilen.
Hektiskt, kaffesvepande, hårdtränande och sömnlös är melodin för många. Balanserad, avslappnad, vattendrickande och 8 timmar varje natt är melodin man bör leva efter.

– Balans.
De flesta människorna med ont jag möter är inte för att man har gjort för lite utan man har gjort för mycket. Variera låg intensivt med hög intensivt där låg intensivt ska vara högre ju mer sliten man är.

-Prehab.
Jobba i förebyggande syfte genom att ta hand om kroppen. Träffa någon som kan släppa på spänningar, rekommendera vilken mat du ska äta och hur du ska träna.

Det finns redskap som har blivit populärt som exempelvis så kallade ”foam rollers” här är den jag använder:

http://www.myprotein.com/protein-accessories/myprotein-foam-roller/10615615html

Sök på foam roller på youtube så kommer massor med bra videos upp, följ inte trenden med att rulla innan passet dock.

För vardagliga tips följ mig på instagram: Sebpisano eller på facebook: Sebastian Pisano

pis

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.