egypten

Turister och andra intresserade kan från och med oktober följa Jesus, Jungfru Maria och Josefs flykt genom Egypten, en resa som aldrig tidigare varit möjlig. Resan går via kyrkor och kloster som tidigare varit stängda för allmänheten, men som nu är öppnade. Det gör det möjligt för besökare att följa i Jesu familjs exakta fotspår genom byar och städer i Egypten. 

Enligt Bibeln spenderade Jesu familj 42 månader i Egypten och hann besöka 20 olika platser. Detta har nu inspirerat Egyptens turistministerium att lansera ett program som följer i familjens fotspår. Under resan besöks kyrkor från det första århundrandet, som till exempel kyrkan i den gamla egyptiska staden Pelusium på Sinaihalvön, 32 kilometer sydost om Port Said, som arkeologer grävt fram och återställt.

Resan passerar även kyrkor och kloster i Maadi, Wadi El Natrun och Al-Minya, platser där Jesus sägs ha lämnat spår efter sig. I staden Sacha utanför Kairo finns Jesu fotspår i en sten och i Minya finns ”Dyrkaren”, ett lagerblad som enligt uppgift ska ha bugat sig när Jesus gick förbi.

Stängda religiösa byggnader öppnas
Flera av de kyrkor och kloster som Jesus, Jungfru Maria och Josef besökte, öppnas först nu upp för allmänheten. Påven Tawadros II har gett tillåtelse för turistgrupper att besöka religiösa byggnader som tidigare varit stängda och de ska även göras mer turistvänliga.

– Präster i kyrkor och kloster har förberetts inför de nya besökarna, eftersom det är viktigt att de kan kommunicera kulturarvet som Egypten har, och som den heliga familjens flykt till Egypten är en stor del av, säger den egyptiske turistministern Hisham Zaazou.

Egypten har flera gånger i historien varit tillflyktsort för religiösa personer inom judendom, islam och kristendom. Sedan tidigare finns det religiösa resor i Egypten, som en resa som följer Moses färd genom landet. Den nya resan som följer i Jesu familjs spår ska locka religiös turism med målet att bidra till landets ekonomi.

Flykten till Egypten
Historien om hur Jesus kom till världen och hur han lämnade jorden är välkänt för många, men däremot är det få som känner till hur det gick för honom åren däremellan. Enligt Matteusevangeliet flydde Jesu familj från Betlehem till Egypten för att kung Herodes fruktade att Jesus skulle bli en rival till tronen, därför ville han döda Jesus. Herodes beordrade att alla pojkar under två år skulle dödas, detta gjorde att familjen flydde till Egypten.

För mer information KLICKA HÄR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.