spain

Planerar du att resa till Spanien, eller kanske till och med att flytta dit? Många svenskar bor på Solkusten under vinterhalvåret, och det gäller att försöka smälta in någorlunda för att inte skrika ”turist”. Framförallt är det viktigt att vara stilren. Mode i Spanien är en viktig sak, och det finns ett brett utbud av klädstilar och trender att hålla sig till med. Men i allmänhet är vardagliga typiska kläder i Spanien väldigt konservativa, jämfört med det vi är vana vid. Spanjorerna har trots allt djupa rötter i den romersk-katolska kyrkan. Efter att hela Spanien var omvandlat till katolicismen, fortsatte de att sprida religionen till sina kolonier och andra länder de upptäckte. Ett tecken på att religionen verkligen är djupt rotad i Spanien är de tusentals vackra utsmyckade kyrkorna och katedralerna. Av den anledningen bör man inte bära något i Spanien som du inte skulle bära i en kyrka.

Om du flyttar till Spanien är det faktiskt viktigare än man kanske tror att göra ett bra intryck baserat på hur man klär sig. Oavsett om du är på semester, utför volontärarbete, studerar eller bor där under vinterhalvåret så är det viktigt att du förstår hur människor klär sig i Spanien innan du packar dina väskor.

Boende i Spanien

Även om man bara åker på semester till Spanien är det viktigt att klä sig konservativt, för att få lite mer respekt från lokalbefolkningen. Många resenärer hyr lägenheter och hus i Spanien på Interhome.se i stället för att bo på hotell, för att på så sätt få ett lite mer privat och flexibelt boende. Man slipper det värsta av turismen, det är ofta mycket billigare, och man får dessutom en större chans att uppleva Spanien som det är för lokalbefolkningen.

Det finns några tips som kan underlätta när du planerar klädseln i Spanien. För det första; Shorts används inte, om du inte är på stranden och badar. Om du ser en människa som bär shorts utanför badstranden kan du vara helt säker på att det är en turist. Lokalbefolkningen bär alltid byxor, kjolar och klänningar som går förbi knäna. Enligt klädkoden i Spanien är det vanligt att både män och kvinnor dagligen använder snygga byxor eller jeans trots värmen. De flesta bär lite lättare bomullsbyxor, som både är tunna, sköna och skyddar mot solen, i stället för tunga jeans. Något att tänka på om man ska bo i Spanien är att det inte är vanligt med torktumlare, och att man ofta måste lufttorka kläderna.

Klä dig konservativt. Ärbarhet och anspråkslöshet värderas högt, så respektera detta när du klär dig i Spanien. Detta betyder inte att spanjorerna inte är snygga – de har faktiskt generellt ett väldigt bra sinne för mode, och är duktiga på att klä sig snyggt. Det betyder bara att kläder som tighta linnen och korta shorts inte alls funkar till vardags, utan möts då antagligen av en eller annan rynkad näsa. Sådant sparas för sena utekvällar på en klubb. Reklamtröjor och sweatshirts bör också undvikas ute bland folk, för det är viktigt att se representativ ut. Tonvikten i spanskt mode läggs på kvalitetskläder som passar bra, ofta av designermärken.

Ljusa färger och mönster gör att du sticker ut i Spanien. Lokalbefolkningen föredrar dämpade och konservativa färger. Om du vill anpassa dig till modet i Spanien, bär då dämpade färger och diskreta mönster – en prickig skjorta är inte ett alternativ. Etiketter eller tryckta ord på skjortor fungerar inte heller, så lämna logotyperna hemma. Traditionellt sett ska män alltid ha på sig polo eller skjorta när de är ute på staden i Spanien, och kvinnor bär vanligen diskreta klänningar eller byxor och konservativa toppar.

Gympaskor i Spanien är inte heller någon bra idé, så länge du inte är ute och motionerar. Det spelar ingen roll hur sköna dina gympaskor är: om de är gjorda av ett företag som till stor del producerar löparskor, borde du inte bära dem till vardags. Använd i stället snygga sandaler eller läderskor med gummisulor. Och bär alltid dressade strumpor till dina skor. Vita tubsockor är helt emot klädkoden i Spanien – och egentligen överallt annars också.

Det tar inte lång tid att märka att läder och päls spelar en framträdande roll i hur människor klär sig i Spanien. På våren och hösten är en läderjacka eller lätt kappa ett utmärkt alternativ när man behöver hålla sig varm under de kalla nätterna. Läder är väldigt populärt i Spanien, så det kan vara en bra idé att köpa en läderrock när du är där. Pälskappor och rockar är populära under de kallare vintermånaderna i Spanien. Det behöver inte vara äkta läder eller päls, en bra jacka av fejkläder eller med fuskpäls kan se lika elegant som en riktig. Så länge du har i åtanke att typiska kläder i Spanien är eleganta men blygsamma, kommer du lätt att kunna skräddarsy din garderob så att du smälter in med lokalbefolkningen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.