1

Generellt sett tycker vi människor om att spela spel. Så har det varit sedan urminnes tider och det finns flera exempel på spel som går tillbaka hundratals år och som spelas än i dag. Däremot är det inte bara för underhållning och nöjes skull som vi spelar. Det finns de som spelar av en helt annan orsak, nämligen för att bli smartare. 

Det finns en typ av spel som är så kallade tankesporter. Det är spel som går ut på att man använder sin mentala förmåga för att vinna och de involverar ingen fysisk ansträngning, mer än man måste flytta en spelpjäs eller slänga ett par kort. Schack och bridge är historiskt kända spel som ofta är förknippade med ett högre intellekt. Det sägs att dess spelare har en bättre slutledningsförmåga och att deras kunskaper i matematik matchar deras skicklighet i spelet. Ett annat kortspel som är nära förknippat med strategiskt och matematiskt tänkande är poker. Även korsord och sudoku sägs påverka utövarens slutledningsförmåga och kognitiva tänkande, men blir vi verkligen smartare av dem?

Historisk idé 

Det finns flera spel som sägs göra utövarna smartare. Tittar man tillbaka i tiden hittar man exempel på yrkesgrupper som krävdes behärska vissa spel för att det sas ha en positiv inverkan i deras arbete. I Indien, som sägs vara schackspelens ursprungsland, ansågs en soldat vara lovande i strid om han var skicklig i schack, eftersom ett strategiskt tänkande var viktigt i båda situationerna. Korsord och andra ordlekar sägs ha en stor inverkan på vår sociala förmåga och tränar hjärnan på att hitta liknelser och dra slutsatser. Det hjälper också till att hålla hjärnan yngre. Forskning har nämligen visat att hjärnan håller sig yngre och mer alert om man exempelvis löser korsord och ordpussel. I en brittisk studie visades det att slutledningsförmågan, uppmärksamheten och minnet var bättre hos äldre personer som löste korsord än de som var tio år yngre och inte gjorde det.

Det finns ytterligare exempel på spel som sägs förbättra alltifrån förmågan att göra matematiska uträkningar, dra snabbare slutsatser och se mönster, och alla sägs bidra till att vi blir smartare.

Olika kategorier

De olika exemplen på spel som ska bidra till en starkare och effektivare tankeverksamhet är så många att de finns indelade i olika kategorier, vilka faktiskt fylls på.

I kategorin klassiska strategispel hittar man spel som schack, go och backgammon. Det är klassiska brädspel som alla kräver strategiskt tänkande för att vinna. Inte bara behöver spelaren känna till alla regler och möjliga drag, samt övervaka sitt eget spel. Hen ska samtidigt försöka räkna ut motståndarens eventuella drag och gärna försöka se flera drag i förväg.  

Kategorin kortspel domineras av två stora spel. Bridge anses vara ett av de svåraste och mest krävande kortspelen. Det hade sina glansdagar under mitten av 1900-talet, och kräver likt schack en god slutledningsförmåga för att se vad motståndarna tänker med sina drag samt ett bra minne för att komma ihåg vad de andra motståndarna har lagt för kort. Man måste även kunna alla regler. Bridge har däremot tappat i popularitet till fördel för den andra varianten, nämligen poker. Texas Hold’em är den populäraste versionen av poker (däribland Omaha Hi/Lo och 7 stud) och det är versionen som mästarna tävlar i under World Series of Poker Main Event. Likt bridge krävs det att man känner till reglerna och alla möjliga händer som kan uppstå under ett parti poker. Det är inte bara att ge sig in i en runda utan känna till pokerhänderna. Det krävs kunskap i matematik och sannolikhet och likt andra tankesporter måste man tänka flera steg i förväg för att skapa färgstegen som med största sannolikhet vinner omgången.

2

Andra kategorier som har tillkommit fram är minnesspel och problemlösningar. Dessa involverar inte samma strategiska tänkande men de kan kräva både logik och kreativitet. En ny kategori som har kommit är e-sport. Realtidsstrategispel som Dota2 och LoL går ut på mer än att bara skjuta mot motståndarna, de kräver skärpa, samarbete och taktik. Även sportspel som FIFA, som det bildades en helt ny liga för 2017, kräver taktiskt tänkande då spelaren övervakar spelet från ovan och inte bara är en enda spelare.

Inte enda lösningen

Alla ovannämnda spel kan bidra till att man utvecklar och övar upp strategier, logik och en viss del matematik. Mot det ska det däremot poängteras att skicklighet i ett enda spel inte är lösningen på alla problem. En schackmästare kommer inte att vara bra på algebra utan att först ha lärt sig algebra. En pokerspelare är, oavsett hur skicklig eller hur många titlar i EPT och WSOP som är vunna, automatiskt inte strategisk inom andra områden utan att först ha fått utbildning och erfarenhet i det området.

3

Schack är det typiska exemplet på ett spel som man förknippar med intelligens och intellekt. Däremot har olika forskningsstudier visat att en schackspelare inte nödvändigtvis är bra på matte, vetenskap eller har ett bättre minne. Det finns däremot fördelar med att vara duktig i ett strategiskt spel. Forskare från University of York har hittat ett samband mellan spelare som spelar lagbaserade strategispel på nätet och hur de presterade på vanliga intelligenstest. De som spelade datorspel presterade bättre när det gällde att hitta samband och logiska lösningar i liknande situationer. Samtidigt är strategiska spel stimulerande och tränar hjärnan på att bättre hantera situationerna som uppstår i spelet. Med andra ord, övar du på att spela poker blir du skicklig i poker. Det strategiska tänkandet utvecklas och du lär dig att läsa situationer snabbare och hitta det bästa draget.

Tankesport och strategiska spel är kanske inte lösningen på alla problem, men det är värt att hitta ett spel som utmanar dig mentalt. Vare sig det är korsord, blackjack, go eller majong är det spel som stimulerar den kognitiva förmågan. Spelen ska samtidigt vara roliga och ett sätt att slappna av. För att bli smartare och få en sundare mental hälsa är det viktigt att man tar hand om både kroppen och hjärnan, och ett stimulerande spel som både utmanar och underhåller är inte en dum idé.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.