sov
Closeup of young business man yawning during meeting with colleagues in background

Du vet själv hur jobbigt det är att prestera bra på jobbet ifall du har sovit dåligt, och anledningen till sämre sömn är förmodligen din mobiltelefon.

Många är idag oroade över den egna sociala mediekonsumtionen. I åldersgruppen 15-29 år uppger sju av tio att de ibland tänker att de använder telefonen för mycket. Det visar en undersökning från If.

61 procent av de drygt 3 000 personerna som deltog i undersökningen uppger att de brukar använda surfplatta eller mobil i sängen efter att de gått och lagt sig. I åldersgruppen 15-29 år är siffran 82 procent. Vanligast är att ha den till sociala medier.

”En majoritet i vår undersökning säger att det blivit en vana att surfa runt i sociala medier innan man somnar. Många dras också till plinget från pushnotiser, eller säger att de helt enkelt inte kan gå offline av rädsla för att missa något,” säger Mariah Hohentahl, skadeexpert på If.

Sju av tio har sömnsvårigheter ibland, enligt undersökningen. Vanligast är det bland kvinnor och unga. En av fem svarande uppger att de tror att sociala medier bidrar till att förstöra deras nattsömn. Särskilt vanligt är denna uppfattning bland yngre.

”Det blå ljuset från skärmarna har en direkt negativ inverkan på vår sömn. Ljuset lurar kroppen att tro att det är dag. Rent fysiologiskt är det sömnhormonet melatonin som inte utsöndras på samma sätt i vår kropp, vilket gör att vi får svårare att somna,” säger Helena Kubicek Boye, sömnexpert och psykolog.

För lite sömn leder till både sämre hälsa och fler olyckor. Enligt Mariah Hohentahl, skadeexpert på If, är det är lika farligt att vara trött bakom ratten som att köra rattfull.

Fler resultat från undersökningen:

  • Tre av tio deltagare i undersökningen säger att de hade velat att deras partner ägnade mer tid åt dem istället för sociala medier.
  • 86 procent av Sveriges befolkning använder sociala medier, enligt undersökningen.
  • 19 procent anser att sociala medier på kvällen bidrar till att förstöra deras nattsömn.
  • 56 procent anser att de ibland tänker att de använder telefonen för mycket.

Fakta från VA.SE

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.