bild1

Alec Guinness och George Lucas under inspelningen av A New Hope (1977)

När vi tittar på resan konceptet Star Wars gjort är det makalöst att vi främst har en person att tacka – eller tracka – för det. Star Wars skapare George Lucas lade över tio år på att skriva manuset till A New Hope (1977) och därmed lägga grund för vad som skulle bli världens största filmuniversum. När filmen gjordes var det inte alla i skaparteamet som trodde på succé. ”Can’t say I’m enjoying the film… new rubbish dialogue reaches me every other day on wadges of pink paper—and none of it makes my character clear or even bearable.” skrev skådespelaren Alec Guinness i sin biografi när han pratade om inspelningen av filmen. Men trots att det fanns tvivel, kan vi konstatera att filmen gjorde en enorm succé. Och att Guinness, som gjorde den ikoniska rollen som Obi-Wan Kenobi, blev Oscarsnominerad för sin insats.

TIPS: Läs mer om Alec Guinness tankar kring Star Wars

Den första Star Wars-filmen blev till en trilogi, därefter kom en jul-special och sedan ytterligare tre filmer. Idag är vi till och med i full gång med den tredje trilogin där nästa film, The Last Jedi, har premiär i december. Vill du ha lite tuggmotstånd, kan du läsa vår krönika om vad vi inte riktigt tyckte gick hem med den föregående filmen, The Force Awakens. 

Utöver filmerna har en ännu större marknad vuxit fram

bild2
Olika Star Wars-spel – allt från brädspel till TV-spel

Förutom dessa episka filmkapitlen, har vi blivit gödda med allt från animerade TV-serier till leksaker, samlarkort, serietidningar, brädspel och TV-spel. I och med att Disney år 2012 köpte rättigheterna till Star Wars har dess universum vuxit sig ännu större. Sedan 2015 har det producerats en Star Wars-film om året – vilket är fler än någonsin – och det läggs även mer krut på franchisens övriga underhållningsområden. Senare i år får vi se onlinespelet Battlefront 2 slå ned som en bomb, och adderar vi premiären av The Last Jedi kan vi förvänta oss en fullständig och universell Star Wars-extas.

Att Star Wars blivit sin ”egen” filmgenre och materialistisk industri har lett till att fans blivit fanatiska. Fansens fixering vid George Lucas värld har det snackats gott och länge om. 2009 kom filmen Fanboys, som handlar om just detta. Ett par Star Wars-fans tar med sin döende vän på en roadtrip för att besöka just George Lucas och få en förhandsvisning av Det mörka hotet, innan vännen går bort. Och som Fanboys visar…

… går fans långt för att komma nära Star Wars

bild3
Ett av de Chewbacca-huvuden Peter Mayhew trädde på sig – såldes på auktion för 172 000 dollar

Star Wars-rekvisita är för många heligt. Den dyraste rekvisita som sålts är filmkameran George Lucas använde till A New Hope. Kameran lades upp på auktion för 200 000 dollar, men den slutliga köparen betalade hela 625 000 dollar. Det hade inte Alec Guinness i sin vildaste fantasi trott på!

bild4
Ett knivställ som föreställer en X-Wing. Blir det mer Star Wars än så?

TIPS: Lär dig allt du vill veta om Han Solos rymdskepp Millenium Falcon 

Det här tycker jag är ett målande exempel på hur stort Star Wars är, från att varit en idé i George Lucas huvud till att bli en praktisk del av vår vardag. Idag är inte galaxen längre en sporadisk våg av filmer, som når oss var tionde år, utan en livsstil.  Känner du också en växande törst efter att fylla upp hemmet med dina egna Star wars prylar har historien visat att det dessutom kan vara en god investering..

TIPS: de 6 dyraste Star Wars-samlarobjekten

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.