Flygplan-palmer

Svenska resenärer är bra på att sköta ekonomin och det märks även på våra sommarsemestrar. 70 procent lägger 1-2 veckor på att resa bort på semestern och 67 procent spenderar mindre eller lika mycket som de planerat på semestern.  Det visar en ny undersökning av resesöksajten momondo

Svenskarna har också för vana att hålla vår planerade budget, 53 procent brukar spendera så mycket pengar som de hade planerat och 14 procent spenderar till och med mindre än de planerat.

De svenska resenärerna är relativt sparsamma med semesterbudgeten. 20 procent planerar att lägga mellan 15 001 – 37 500 kronor på sin sommarsemester 2014 medan 24 procent vill lägga 7 500 – 15 000 kronor och 19 procent mellan 3 751 – 7 500 kronor.

– Vi är duktiga på att planera vår ekonomi och anpassar också våra vanor därefter. God mat och ett fint hotell är något vi gärna lägger pengar på så länge det håller sig inom ramarna för den planerade resebudgeten, berättar Robin Eriksson, marknadschef för momondo i Sverige.

Män spenderar mer
25 procent av de svenska männen planerar att lägga mellan 15 001 – 37 500 kronor på sommarsemestern 2014, men för kvinnorna är det färre som vill spendera så mycket, bara 15 procent.

– Sifforna visar att vi avsätter pengar för vår semester, men att våra medel i viss mån är begränsade. Undersökningen visar att över 55 procent av svenskarna helst lägger sina pengar på resor framför andra intressen. Vi ser att upplevelser och att upptäcka helt nya platser är en viktig semester för många, det är något som värdesätts för att koppla av från en hektisk vardag, förklarar Robin Eriksson.

Kvinnorna prioriterar resor i en något större utsträckning än männen, 59 procent jämfört med 51 procent. När det kommer till att välja resepartner, så vill 63 procent resa med sin partner och drygt 35 procent vill resa med sina barn.

Couchsurfing är inget för svenskarna
momondos undersökning visar att det först och främst är de fasta utgifterna, som flygbiljett och boende, som svenskarna vill hitta billigare alternativ för. 33 procent vill spara på flygbiljetten och 26 procent vill spara på boendet. Trots detta är hotell den mest populära boendeformen, hela 76 procent föredrar att bo på hotell. Endast 2 procent av de tillfrågade föredrar att bo hos någon de inte känner, så kallad couchsurfing. 18 procent föredrar att bo i en hyrd lägenhet. Båda alternativen är oftast de mest sparsamma lösningarna när man är på resande fot, men även resdagen spelar in.

– Det finns flera sätt att spara pengar på, ett är att boka resan i god tid och att resa på dagar som inte så många andra reser på. Om du exempelvis har möjlighet att resa på en lördag i stället för en fredag, kan du spara in pengar, säger Robin Eriksson.

Utdrag från undersökningen:

Hur mycket planerar du att spendera på din sommarsemester 2014?

·  17 procent av männen planerar att spendera 3 751 – 7 500 kronor
·  24 procent av männen planerar att spendera 7 5 01 – 15 000 kronor
·  21 procent av kvinnorna planerar att spendera 3 751 – 7 500 kronor
·  24 procent av kvinnorna planerar att spendera 7 5 01 – 15 000 kronor

Hur länge brukar din vanligtvis vara borta på din sommarsemester?

·  8 procent av svenskarna brukar vara borta mindre än en vecka
·  41 procent av svenskarna brukar vara borta omkring en vecka
·  29 procent av svenskarna brukar vara borta omkring två veckor
·  6 procent av svenskarna brukar vara borta omkring tre veckor
·  3 procent av svenskarna brukar vara borta omkring en månad
·  1 procent av svenskarna brukar vara borta över en månad
·  9 procent av svenskarna tar inte ut någon sommarsemester
·  4 procent av svenskarna vet inte hur länge de brukar vara borta

Var föredrar du att bo när du är på semestern?

·  14 procent föredrar att bo hos en vän
·  13 procent föredrar att bo hos familjemedlemmar
·  2 procent föredrar att bo hos en familj som de inte känner (Couchsurfing)
·  76 procent föredrar att bo på hotell
·  22 procent föredrar att bo vandrarhem
·  18 procent föredrar att bo i en hyrd lägenhet (som Airbnb)
·  10 procent föredrar att bo på en camping
·  4 procent föredrar att bo i tält
·  4 procent föredrar att bo på annat sätt
·  4 procent vet inte var de föredrar att bo

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.