Z

Sverige klarade att besegra Danmark i playoff-matcherna för ett par veckor sen och nu väntar EM-slutspel i Frankrike nästa sommar. Vad kan vi förvänta oss av Sverige i detta EM, vilka spelare kan slå sig in och vad är det som krävs? Här på Baws kan du läsa några tankar och förhoppningar om Sveriges chanser i ett EM-slutspel.

Sveriges förväntningar
Sverige var hårt kritiserade av media många gånger detta EM-kval, mycket med rätta då Sverige enbart lyckades ta två av 12 möjliga poäng mot bättre lag som Österrike och Ryssland. Men med två starka matcher mot Danmark så går Sverige nu in i turneringen med lite hopp och tro om chans att klara kvalgruppen.

EM-slutspelet ser någorlunda annorlunda ut nästa år då antal lag är 24 jämfört med de 16 lag som spelat tidigare år. Att 24 lag spelar innebär att det kommer vara sex grupper där 1an, 2an och de fyra bästa treorna går vidare till åttondelsfinal.

Enligt UEFA så lottas kvalgrupperna den 12e december, därmed kan diskussioner om direkta möjligheter vara svårt innan lottningen. Men Sverige är fördelade i seedningsgrupp 3 och kommer därför möta minst ett riktigt topplag men också en risk att få möta svåra lag som Italien eller Österrike, se seedingsgrupperna nedan.

Seedningsgrupp 1: Tyskland, Spanien, England, Portugal, Belgien, Frankrike.

Seedningsgrupp 2: Italien, Ryssland, Schweiz, Österrike. Kroatien, Ukraina.

Seedningsgrupp 3: Tjeckien, Sverige, Polen, Rumänien, Slovakien, Ungern.

Seedningsgrupp 4: Turkiet, Island, Irland, Wales, Albanien, Nordirland.

lott

Med tanke på att 16 av 24 lag går vidare från gruppspelet bör vi nog ändå kunna hoppas på en framgång här, kollar vi dock på statistiken så ser det mörkare ut. Sverige kom in till EM som lag 20-24 tack vare playoff dramat och enligt oddsen hos bettingsidorna som till exempel Betsson så ser möjligheterna för avancemang väldigt små ut. Blir gruppspelet slutet för Sverige, Isaksson, Källström och kanske Zlatan?

Spelare som kan slå sig in
Erik Hamrén har haft en tendens att både testa många spelare men samtidigt inte lyckats ha någon som helst kontinuitet i laget, framförallt inte i backlinjen. Så här borde det finnas möjligheter för några spelare att kunna ta sig in, om inte i startelvan så bör några unga spelare åtminstone vara närmare inhopp.

Oskar Lewicki gjorde succé under U21 EM i somras och har tagit stora kliv i utvecklingen i och med Champions League spelet i Malmö. Lewicki har fick också förtroendet i Danmarksmatcherna och tog verkligen chansen med sitt hårda, slitande men även uppbyggande spel. Som innermittfältare har dock Lewicki väldigt hög konkurrens och det är tveksamt idag om inte både Albin Ekdal som missade Danmarksmatcherna på grund av skada och Kim Källström går före.

lew

Det är inte heller en högoddsare att Lewicki går till en bättre liga än Allsvenskan efter guld i U21, Champions League spel och nu också landslaget. Det viktiga då blir för Lewicki att få ordentligt med speltid, för utan just speltid lär det bli svårt att slå sig in på ett relativt tätt innermittfält.

John Guidetti, det känns som att denna kille har varit med i evigheter men denna kille är född 1992 och det var kring Guidettis ålder som Zlatan slog sig in i landslaget på allvar. Att John Guidetti ska bli uttagen i truppen känns idag givet och här finns det också stora möjligheter att få speltid då Marcus Berg inte direkt gjort något större avtryck i landslaget.

Guidetti dras med problemet att han ofta ställer till det för sig, blir försedd till bänken och sedan inte kan komma överens med tränaren. Så får han bara speltid bör möjligheterna vara stora och det skulle vara ganska härligt att lyssna på tugget mellan Zlatan och Guidetti där framme, kolla bara in den här intervjun.

John Guidetti

Nabil Bahoui, pengarna flödar in för killen men det går tungt för han i Saudiarabien. Lägg då till att han även verkar ha tappat sin trupplats i landslaget och det har enbart blivit några få spelade matcher men inga poäng för Al-Ahli Jeddah. De flesta som sett Nabil Bahoui vet dock vilka spetskvaliteter han har och kommer han igång igen så finns det definitivt möjligheter att komma in i truppen. Troligtvis inte som startspelare men som ett offensivt vapen om spelet låser sig.

STOCKHOLM 20140904 Zlatan Ibrahimovic jublar eftr 2-0 i torsdagens landskamp mellan Sverige och Estland på Friends Arena. Målet var Ibrahimovics 50:e i landslaget och det kom i hans 99:e landskamp. Zlatan har nu målrekordet i Svenska landslaget. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

Sveriges yttrar idag är framförallt Sebastian Larsson, Erkan Zengin, Emil Forsberg och Jimmy Durmaz och visst skulle Nabil kunna tillföra något ytterligare där?

Andra möjliga spelare från U21 som kan få möjlighet i truppen men kanske inte direkt speltid är: Alexander Milosevic, Ludwig Augustinsson, Isaac Kiese Thelin, Patrik Carlgren och Robin Quaison.

Vad krävs av svenskarna?
För att sommarens EM slutspel ska bli något att fira så krävs det att några svenskar håller sig skadefria, förbättrar kvaliteter och håller tätt.

Isaksson spelar sitt sista mästerskap för Sverige, trotts osäkra fötter har Isaksson varit relativt ohotad på sin position och många gånger gjort väldigt avgörande räddningar. Dock har Isaksson en stor svaghet i straffläggningar och går Sverige vidare ur gruppen kan just denna kvalitet vara viktig, alternativt att Hamrén är kylig nog att byta in straffhjälten från U21 EM Carlgren, för inte kan vi hoppas på tur som det här?

 

Sverige gjorde godkänt många mål under kvalet men är i mångt och mycket väldigt beroende av Zlatan och här behöver Sverige utveckla sig. Vi har tidigare nämnt uddlösheten med Toivonen och Elmander på topp så därför krävs antingen nya spelare eller nya formationer. Kan energi från Emil Forsberg eller John Guidetti bli svaret här?

gaa

Sveriges försvar är nog ändå det som blivit mest ifrågasatt (efter Hamrén), vänsterback på högerbacken, ny mittback varje match och en skadad vänsterback i startelvan. Här behöver vi lugn och en stabilitet, kvaliteten är tveksam så det som behövs är en sammanhållen backlinje som är stabil. Därför är det ändå viktigt att Lustig slutar skada sig på åkrarna i Skottland samtidigt som Hamrén bestämmer sig för vilka backar han vill använda.

Med tur i lottning och i matcherna går det ändå att nå längre än gruppen, eller vad tror ni?

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here