lini

Nu på Torsdag  hålls finalen av Linie Award, Nordens mest prestigefyllda tävling för unga talangfulla kockar och bartenders på Tjuvholmen Sjømagasin i Oslo. Från Sverige tävlar bartendern Oskar Johansson, som jobbar på Frantzéns Corner Club i Stockholm och Andreas Brettmark, som är med i västsveriges regionala kocklag och driver den egna verksamheten Brettmark Gastronomi i Göteborg. 

Nu på Torsdag den 5:e juni kommer Linie Award, Nordens mest prestigefyllda tävling för unga talangfulla kockar och bartenders avgöras på Tjuvholmen Sjømagasin i Oslo. Efter en hård och jämn bedömning är det nu klart vilka två av landets mest lovande unga talanger inom mat och dryck som får åka över till Norge och göra upp om vilket nordiskt land som bäst behärskar konsten att kombinera mat till akvavit eller komponera drinkar på akvavit.

I drinkkategorin tävlar Oskar Johansson 24, från Björn Frantzéns Corner Club som ligger i Gamla Stan i Stockholm. Oskar tävlar med bidraget Kumminjanne – en helnordisk drink som innehåller Linie Aquavit, krusbärsjuice, äppelsockerlag och ärtskott.

–  När jag hörde talas om Linie Award så tyckte jag att det lät som en riktigt rolig tävling, särskilt med tanke på att den fokuserade på lite yngre deltagare. Eftersom tävlingen är Nordisk visste jag direkt att jag ville göra en drink där alla ingredienser är kännetäcknande för Norden. Den kumminsmakande Linie Aquaviten var självklar, men att hitta syra utan att använda citron eller lime kan vara lite klurigare. Till det använde jag svenska gröna krusbär, en ingrediens som jag och Peter Altenburg på Gilt Cocktailbar i Köpenhamn experimenterade med när jag jobbade där med honom, säger Oskar Johansson.

Den svensk som imponerade mest på juryn med sitt bidrag inom matkategorin var Andreas Brettmark 25, som är med i västsveriges regionala kocklag, Culinary Team West of Sweden och driver den egna verksamheten Brettmark Gastronomi i Göteborg. Andreas tävlar med en mycket välkomponerad rätt på Hälleflundra med tillhörande variationer av jordärtskocka – en rätt som enligt juryn passade alldeles utmärkt till akvavit.

–  Det var verkligen en spännande utmaning att ta fram en rätt som skulle passa bra till starksprit. I den maträtt jag tävlar med så har jag till exempel valt att baka Hälleflundra tillsammans med några av de mest framträdande kryddorna i akvavit, nämligen fänkål, kummin och citron. I min musselvelouté har jag dessutom tagit med en skvätt Linie Aquavit för att riktigt binda ihop smakerna, säger Andreas Brettmark.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.