ricky1

För ett år sedan fick Rickard Edh beskåda tävlingen Tough Viking från åskådarplats, sittandes i rullstol. I morgon är han en av deltagarna som inte bara utmanar den 8 km långa banan full av hinder utan även sig själv! 

I januari 2014 råkade Rickard ut för en klätterolycka. Ett fall från 10-12 meter resulterade i en bruten rygg och krossade fötter. En inkomplett ryggmärgsskada med förlamning av underkropp blev ett faktum. Från den dagen påbörjade Rickard en resa både fysiskt och psykiskt. En resa tillbaka till den aktiva person som han tidigare var.

ricky2Med en mental styrka, positiv inställning och ett imponerande arbete med rehabilitering lyckades han att återhämta sig. Efter endast 365 dagar kunde ett skyhögt mål uppfyllas, ett mål som fastslogs liggandes i sjuksängen. Att bestiga Afrikas högsta berg Kilimanjaro! (Inga småspararfasoner här inte). Toppen på sina 5895 meter bemästrades, en bedrift som sannerligen heter duga!

Åter på hemmaplan medverkade Rickard i nyhetsmorgon i TV4 där han berättade om upplevelsen från rullstol till Kilimanjaro. Rickard vill inspirera andra att övervinna sina hinder både mentalt och praktiskt. Resan fortsätter och glädjen för att anta nya utmaningar likaså. I morgon återfinns Sveriges tuffaste viking i startfältet ihop med Baws när tävlingen Tough Viking äger rum i Göteborg, Slottsskogen.

– Jag vill inte kalla mig varken tuff eller viking men ser gärna på serien (Vikings) hehe. När jag förra året fick höra om Tough Viking tänkte jag direkt, det skall jag ställa upp i. På den tiden satt jag i rullstolen och det fanns dessvärre inga möjligheter, säger Rickard Edh och fortsätter:

jidh– Nu är det däremot dags. Smärtan har jag dygnet runt så istället för att sitta hemma och ha ont, varför inte tävla och ha ont?! Haha. Konsekvensen av olyckan var ju inte bara krossade kroppsdelar, stag och skruv utan även blöja och kateter då jag tappade känseln från naveln ned till mitten på låren. Blöja och kateter är vad jag lever med idag och har börjat lura på hur jag ska lösa det under loppet. Mitt svar till min egna fråga blev ungefär, ”äh, det löser sig”.
Jag får eventuellt ta en straffrunda på första vattenhindret. Att springa med ett 5 kg paket av vatten mellan benen kan bli tungt. Det skall bli riktigt kul att ställa upp för att tänja på gränserna, se vad jag går för och faktiskt se vad som är möjligt.

Till alla där ute som oroar sig över saker, ifrågasätter sig själva, känner en osäkerhet om du kan klara av diverse uppgifter eller uppnå mål. Till er vill jag bara säga en sak. Kan jag, kan du!

– Sluta grubbla, kör bara!

Ses vi inte i spåret på Lördag så ses vi på Avenyn efter.
Lycka till nu, skål!

/Rickard Edh
www.inspiredh.se
Instagram: Inspiredhofficial

ed

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.