shutterstock_1038422074

Din hälsa innebär mycket mer än att tänka på vikten, stressa mindre och röra dig mer. Dessa tre delar kan leda till underverk men det finns mer du kan göra för att må bra och behålla hälsan långt upp i åldern! Och en av dina viktigaste sinnen är synen som behöver omvårdnad likt resten av din kropp.

Skärmtid

Det är inte bara barn som rekommenderas restriktiv skärmtid. Även vuxna kan ha nytta av att begränsa antal timmar per dag som vi sitter framför dator, tv och mobil. Den lysande skärmen och de små detaljerna är jobbiga för synen. Redan idag ser vi resultatet av att växa upp dem tv och dator. Allt fler barn behöver glasögon då ögonen inte är kapabla att fokusera på små detaljer och utsättas för artificiellt ljus så många timmar om dygnet. Många barn blir alltså närsynta långt innan de borde. Dina ögon behöver få vila och blicka bort mot horisonten.

Synundersökningar

Gå på regelbundna synundersökningar. Du kanske anstränger ögat i onödan och kan behöva justera dina glasögon årligen för att ögat ska slappna av. Vid högre ålder är det också viktigt att undersöka ögat efter spår av starr som är mycket lättare att behandla om det upptäcks tidigt.

Operation

Vill du inte ha glasögon och tycker det är besvärligt med linser kan du genomgå en laseroperation för att korrigera ditt synfel. Majoriteten av dem som ligger inom rätt spann, vanligtvis mellan -8 och +3 dioptrier. Dioptrier är en måttskala som visar på stigande brytkraft. För mer information om laseroperationer kan du vända dig till Lirema.

Smink och solljus

Du ska även aktivt skydda ögonen i vardagen. En sådan sak är att vara försiktig med ditt smink, speciellt att hålla ett öga på sminkets bäst-före-datum. Mascara och ögonskugga som kommer i kontakt med ögat och inte sköljs bort kan leda till infektioner eller i värsta fall skador på hornhinnan.

Du ska även undvika att utsätta ögat för starkt och direkt solljus, under sommaren när solen är som starkast borde du bära solglasögon. De starka UV-strålarna skadar ögat på sikt och eftersom ögat inte påverkas av värmen i strålarna vet vi inte att något är fel förrän vi börjar se symptom.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.