snapp

Klimatångesten sprider sig i samhället och allt fler människor vill hitta vägar för att minska sitt klimatavtryck. Det kan kännas oöverkomligt och som att man måste lägga om hela sitt liv, men många små förändringar kan faktiskt räcka långt. Här kommer några enkla tips på hur i stort sett vem som helst kan bli lite mer miljövänlig.

Ta tåget

Trots att det krånglar ibland, har vi ändå en bra tåginfrastruktur i Sverige. Tar man tåget är man betydligt mer miljövänlig än om man tar bil eller flyg och man kan dessutom passa på att göra en massa annat under resans gång. Barnen kan röra sig runt, man kan äta, man kan jobba, man kan läsa. På flyget finns oftast inget wifi och man kan definitivt inte sträcka på benen när man kör bil.

Investera i återanvändbara frukt- och gröntpåsar

Nuförtiden säljer de allra flesta välsorterade matbutiker påsar i nätliknande tyg, som man kan använda varje gång man ska köpa frukt eller grönt. Istället för att ta en ny plastpåse varje gång man handlar och sedan slänga den i soporna, kan man använda dessa påsar om och om igen.

Använd engångsprylar i papper istället för plast…

Det är inte speciellt miljövänligt att använda engångsprylar, men om man känner att man måste göra det är det betydligt bättre om man väljer produkter i papper istället för i plast. Dessutom har EU beslutat att begränsa användandet av och tillgången på engångsplast, så då kan man ju lika gärna hoppa på det tåget.

… men använd helst inte engångsprylar alls

Det är jobbigt att diska porslin efter att man har haft kalas, men speciellt om man har tillgång till diskmaskin bör man verkligen välja bort engångsprylar om man inte måste använda dem. Det är extremt mycket mer miljövänligt att använda samma porslinstallrikar om och om igen, snarare än att välja engångsprodukter. Även om man återvinner (vilket, om man nu är ärlig, troligtvis inte kommer göra när alla papptallrikar är täcka av tårtkladd).

Låna någon annans bil istället för att skaffa en egen

Bilpooler har funnits länge, men till dem tillverkas ständigt nya bilar. Lånar man från en privatperson använder man en bil som redan finns och som annars bara hade stått stilla. Genom att använda någon annans bil låter man bli att köpa en egen bil, hyra eller använda bilpool och därmed minskar man efterfrågan på just nya bilar. Via till exempel appen SnappCar kan man på ett säkert sätt hitta lediga bilar nära hem.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.