porsche-passport-travel-2704842_1920

Tänker du ta med bilen utomlands? Vad gäller då försäkringsmässigt? I Europa är det egentligen rätt enkelt, även om det finns en del tips värda att tänka på.

Din svenska trafikförsäkring gäller normalt sett automatiskt i hela EU samt Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och ett antal Medelhavsländer.

Dock kan reglerna för hel- och halvförsäkring variera mellan olika försäkringsbolag, vilket du bör kontrollera innan du far iväg.

Förr i världen var man i regel tvungen att ha med sig ett så kallat grönt kort, som bevis på att bilen är försäkrad. Men idag räcker det oftast med svenska registreringsskyltar. Dock skall man komma ihåg att byråkratin i vissa europeiska länder kan vara överväldigande och inte alltid up to date med aktuella regler. Det senare gäller speciellt om man kör i landsorten. En god tumregel är därför att alltid ha med sig alla papper som kan tänkas behövas – och lite till. Så det skadar inte att ha med sig ett grönt kort när man tar sin bil utomlands, oavsett om det formellt krävs eller inte. Och att beställa ett grönt kort från ditt försäkringsbolag kostar inget.

En sammanställning över länder där grönt kort krävs respektive inte krävs hittar du på försäkringsbolaget Svedeas hemsida. Tänker du köra din bil i andra länder, där din svenska bilförsäkring inte alls gäller, får du teckna en försäkring lokalt för den aktuella tiden.

Vad du alltid måste ha med dig utomlands är bilens vanliga försäkringsbrev och registreringsbevis. Plocka gärna med dig detta ur bilen när du lämnar den över natten, speciellt på platser där brottsligheten är hög. Se även till att ha med dig telefonnumret till ditt svenska försäkringsbolag. Glöm inte heller att se till att din bil är besiktigad och inte måste in till ombesiktning under din resa utomlands.

Skulle sedan olyckan vara framme gäller olika regler för skadeanmälan på plats i olika länder. Tumregeln är att alltid ringa polisen, som bör veta vad som gäller. På så sätt kan du även undvika att bli lurad av folk som vill täcka en tidigare skada eller pressa utländska bilister på pengar. Ett samtal till polisen loggas dessutom, vilket kan vara bra om det i efterhand blir diskussion om när och var en olycka egentligen har inträffat. Dessutom skall du naturligtvis snarast kontakta ditt svenska försäkringsbolag.

Det kan även vara bra att ha en reseförsäkring. Ett visst sådant skydd ingår vanligtvis i din hemförsäkring, men det är inte säkert att det täcker till exempel lösa värdesaker i din bil eller på ditt hotellrum. En kompletterande reseförsäkring brukar inte kosta särskilt mycket och ger dig dessutom utökat stöd vid sjukdom.

Så det är en del saker att tänka på. Men sedan kan man tryggt känna att allt är under kontroll, när man ger sig ut på vägarna på kontinenten.

vw-camper-336606_1920

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.