big

Big Hero 6
BIO: äventyr
Betyg: 3
USA, 2014.
Regi: Don Hall, Chris Williams.
Med: Ryan Potter, Scott Adsit, T.J. Miller
Åldersgräns: 7 år.
Längd: 102 min.

Jag brukar vara svag för allt animerat, men Big Hero 6 träffade inte riktigt rätt. Filmen är den första helt animerade Disneyfilmen att komma ur Marvels ändlösa katalog. Den mottogs med öppna armar av både kritiker och publik, och dess varma, något originella (nåja) story och karaktärer resulterade i en Oscar för bästa animerade film. Jag kunde första gången jag såg den inte riktigt sätta fingret på vad det var, andra genomtittningen så blev det dock lite klarare. Filmer bygger allt som oftast på en treaktsstruktur, jag tänker inte gå in djupare på detta, men kortfattat kan din traditionella Hollywoodfilm delas upp i tre delar som alla ska innehålla ett antal komponenter. Första akten av Big Hero 6 är näst intill perfekt, här introduceras huvudkaraktärer (den mest framträdande karaktären, och den med mest personlighet är Baymax, en överviktig och from sjukvårdsrobot) och sidokaraktärer, vi får bakgrund till dessa och vi etableras för miljö och tidsrymd (framtid, ”San Fransokyo”), samt det dilemma vår hjälte ska lösa (tror vi). Jag vill såklart inte avslöja vad som händer, men de två andra akterna, där filmens superhjältar mejslas fram och en skurk introduceras är i mina ögon för spretiga och för långt ifrån den ganska starka inledande delen. Vi får här ännu ett rejält hinder som vår huvudkaraktär ska ta sig förbi, och vidare tillkommer så många så kallade subplots (sidohistorier) att jag som åskådare inte riktigt orkar engagera mig. Tillslut känns det nästan som att jag tittat på tre avsnitt av en serie mer än tre akter av samma film. Big Hero 6 är riktad till en något äldre publik än exempelvis Röjar-Ralf (2013), och den innehåller några element som bör få de yngsta tittarna att ställa några obekväma frågor till sina föräldrar efteråt. Den lånar också friskt från andra samtida animerade filmer ex. Draktränaren (2010) vilket jag tycker drar ner betyget ytterligare. Hur som helst får Big Hero 6 en svag trea, mycket tack vare Baymax och den stundtals fantastiska animationen.

Det är dock upp till er att avgöra om jag har rätt i mitt betyg eller ej då vi lottar ut en hög blu-ray-utgåvor! Allt ni behöver göra är att svara på följande löjligt lätta fråga, skicka det rätta svaret och ert namn och adress till tav[email protected] innan fredagen den 3:e juli!

Tävlingsfråga:
Chris Williams är ett känt namn i Disneykretsar och har tidigare regisserat bland annat en film om en ganska speciell liten hund, vad heter hunden? (Den uppmärksamme kan se denna hund glimta förbi på en affisch i filmen)

– Pluto
– Bolt
– Hiro

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.