12

Captain America: Civil War
DVD/Blu-ray: Action/Äventyr
Betyg: 3
USA, 2016.
Regi: Anthony Russo, Joe Russo
Med: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Anthony Mackie, Don Cheadle, Elizabeth Olsen, Paul Bettany mflr.
Åldersgräns: 11 år.
Längd: 147 min.

Ju fler Marvel-filmer som släppts, desto bittrare har jag blivit på varje enskild films story. Det börjar så smått bli tröttsamt att se allt större arméer med allt fler fiender förstöra allt fler landmärken med allt mäktigare vapen. Det börjar också bli ganska uttjatat med ursprungshistorier och de olika hjältarnas karaktäristiska egenheter.

Det verkar dock inte bara vara jag som tröttnat på dessa stående inslag då de är exakt vad som saknas i Captain America: Civil War. Fokus i denna film är istället konsekvenser. Det har visat sig att alla sprängda byggnader, vilda biljakter, flygande städer och kraschande rymdskepp skördat civila dödsoffer och har fått både myndigheter, allmänheten och hjältarna själva att börja tvivla på om deras existens stjälper eller hjälper.

Inre stridigheter vänder de båda alfahannarna Steve Rogers och Tony Stark mot varandra och de övriga superhjältarna tvingas ganska snart välja sida. Det är smart att slänga in en film där den lilla människan och protagonisternas egna tankar och värderingar utgör storyn då vi nu äntligen får se andra sidor av karaktärerna, plus att det universum de lever i helt plötsligt känns levande istället för att det bara agerar kuliss och fond för explosioner och slagsmål.

Tonen i filmen och storyns enkelhet gör filmen till ett fräscht och i sammanhanget nyskapande inslag, något som kunde anas redan i Ant-Man (2015). Nytt och fräscht är välkommet och har varit Disneys/Marvels strategi hela tiden då Civil War hela tiden varit planerad som startskottet av den tredje fasen i den ständigt växande franchisen.

Förutom DVD och BD/3D-BD släpps även en Steelbook Edition för oss samlare, dock utan något annat extramaterial än det som följer med den vanliga utgåvan. Jag fortsätter även förundras över effekter, både de visuella men även ett klanderfritt ljudspår. Ljuddesign är en hel vetenskap i sig och ganska tråkigt att läsa om, men de män och kvinnor som jobbar med efterproduktionen av dessa filmer förtjänar en rejäl eloge.

Var nu med och tävla om ditt alldeles egna exemplar av Captain America: Civil War! Som vanligt behöver ni svara på en jättesvår fråga och skicka ett mail med svar samt era uppgifter till: [email protected]

Vem spelade Steve Rogers ärkefiende Red Skull i den första filmen om Captain America och hans trikåeskapader?

1, Sebastian Stan

2, Hugo Weaving

3, Dominic Cooper

Senast onsdag 12/10 vill vi ha era svar, lycka till!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.