captain-america-movie

Vid ett tidigare tillfälle beklagade jag mig över Iron Man 3 och att hela Marvel-konceptet började kännas trött och gjort. Ser man till andra filmserier, exempelvis Harry Potter, så blev dessa filmer allt eftersom dess fanbase blev äldre – mörkare, tyngre och även något krångligare konstruerade. Detta var såklart mycket enklare att förklara narrativt för publiken då protagonisten blev (typ) ett år äldre för varje film/bok som släpptes. När det kommer till Marvels pågående filmfas är denna utveckling betydligt svårare. Karaktärerna har redan etablerats, och i deras värld åldras de inte lika tydligt som exemplet Harry Potter, istället utsätts de kontinuerligt för svårare och svårare prövningar. I Marvels fall består dessa prövningar av större och starkare antagonister.
Jag anser samtliga filmer i serien vara väldigt underhållande, och actionscenerna blir återkommande snyggare, större och mer extrema. En sak som dock börjar bli något uttjatad (och detta är inte bara Marvels fel) är de utomjordiska portaler (och liknande klimax) ur vilka det väller ut någon konstig art vilka någon form av superhjälte (vare sig det är transformers, kapten Kirk eller Iron Man) utan problem slaktar i hundratals.

Någonstans i denna sörja brukar det presenteras en mänsklig superskurk, hen får dock stå lite åt sidan ty rymden (eller någon annan dimension) är den enda plats där någon maktgalen super-duperskurk är tillräckligt naiv att se människorna som lätta byten. Thor 2: The Dark World underkände jag i alla kategorier, mest på grund av filmens dussinstory, hur alla har sett allt förut, men lika mycket för att det kändes som att The Avengers satte ribban för högt för varje enskild hjältes individuella film.

Tanken var först inte att raljera på som jag precis gjort, jag skulle bara recensera Captain America: The Winter Soldier. Men nu när filmserien har kommit upp i ett antal filmer, och när de flätas samman med karaktärer och handling, till och med Guardians of The Galaxy korsar svärd med Avengers-serien, så måste man (anser jag) se på alla filmer som en helhet.

america

NU kan vi påbörja recensionen av den trikåklädda kaptenen, dock inte utan att glömma de övriga trikåklädda hjältarnas tidigare äventyr. The Winter Soldier är den mörkaste och blodigaste av samtliga filmer. Då den riktar sig till en yngre- och äldre publik är den såklart blodig utan att visa så mycket blod i bild. Det dör dock S.H.I.E.L.D.-agenter och diverse andra karaktärer till höger och vänster, det avlossas kulor i klass med Expendables-filmerna, och en röd tråd av misstro och uppgivenhet löper filmen igenom. Steve Rogers har fortfarande svårt att passa in, likaså tampas Black Widow ständigt med gamla demoner. Utöver den något mörkare tonen vågar jag ändå påstå att mitt exempel med Harry Potter är fullt applicerbart även här då det istället för en vidare utveckling av de ledande karaktärerna (bara) blir ”ännu ett äventyr” där mänskligheten ligger pissigt till.

Med tanke på filmens huvudsakliga story känns det som att vi tittare här helt ska ha glömt bort att det faktiskt finns en handfull superhjältar vilka utan att tveka borde ha kunnat assistera kaptenen i hans sköldkastande bravader. Det jag vill komma fram till är att även om denna film är ett jättelyft jämfört med den senaste Thor-filmen, så träder man nu på tunn is då det bara går att dra konceptet så långt innan det blir alldeles för repetitivt. Guardians of The Galaxy är (lycligtvis) ett klockrent exempel på att det finns ett liv även efter The Avengers, vi kan bara hoppas att även ansvariga författare och bolag så smått börjar inse detta.

För er som har orkat ta er igenom mitt svammel stundar såklart en liten tävling. Vi har tre exemplar av Captain America: The Winter Soldier på blu-ray som väntar på nya ägare.

Svara på frågan nedan och maila ert svar till [email protected] senast fredagen den 29/8, LYCKA TILL!

Vem spelar superspionen och lönnmörderskan Black Widow?
1, Emma Stone
2, Scarlett Johansson
3, Mila Kunis

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.