la_ca_1021_selma
EXCLUSIVE. ***SUNDAY CALENDAR SNEAKS STORY FOR NOVEMBER 2, 2014. DO NOT USE PRIOR TO PUBLICATION**********Center left to right: Wendell Pierce plays Rev. Hosea Williams, David Oyelowo plays Martin Luther King, Jr., and Colman Domingo plays Ralph Abernathy in the movie SELMA, from Paramount Pictures and PathZÿ.

selllmDet är svårt att se en film som Selma utan att dra paralleller till vad som pågår runt om i världen och Sverige idag. Det som borde vara ett historiskt dokument över en av mänsklighetens mörkare perioder blir istället en tidlös skildring av hur trångsynthet och rasism får utrymme att frodas både i mindre samhällen och hos vem det nu råkar vara som håller i maktens taktpinne. Om Martin Luther King Jr inte hade fallit offer för denna aldrig svalnande rasism och hade gjort ett studiebesök i vår huvudstad härom veckan (och åkt tunnelbana) så hade han troligtvis bara suckat uppgivet och sagt ”It never ends”. Han hade förmodligen blivit lättad över att så många människor sluter upp bakom det sunda förnuftets fana, men hade samtidigt poängterat att nedrivna affischer endast är en tillfällig lösning på ett ständigt pågående (och växande) problem.

Det är egentligen vad jag tar med mig från Selma. Inte det faktum att det är en fruktansvärt stark, välspelad och gripande film, utan att det femtio år senare fortfarande finns individer som anser att vårt värde som människor skiljer beroende på hudfärg (och vart vi kommer ifrån). Jag hade hemskt gärna ordnat så att vinsterna i tävlingen nedan hade gått till den skara som tror att empati är en stad i Italien, men det kan bli lite svårt att ordna (troligtvis är tävlingens fråga för svår), istället ber jag er som vinner ett exemplar av filmen att ni (efter att ha sett den) skänker den till närmaste rasist och påtalar att mänskligheten borde ha kommit längre.

Selma borde vara en obligatorisk film att visa i våra skolor då Martin Luther Kings budskap om alla människors lika värde och medborgarättrörelsens strävan efter lika rättigheter verkar ha gått förlorade med tiden. Rasism är rasism oavsett hur, vart och när den ges utrymme att visas upp, och vem vet, om vi påminner kommande generation om hur den såg ut i olika skeenden av människans historia så kanske vi kan slippa se den klistras upp i våra tunnelbanor i framtiden.

 

Vill du vinna ett eget exemplar av Selma, svara på frågan nedan, skicka in ett mail med namn och adress till [email protected] innan söndagen den 16/8, och om ni får chansen – ge vidare filmen och Martin Luther Kings budskap till någon som behöver väckas från sin trångsynta dvala. Vi har tre exemplar på blu-ray som väntar på sina nya ägare.

Fråga:

Vem yttrade följande visdomsord:

”We must learn to live together as brothers or perish together as fools.”

A, Martin Luther King Jr
B, Adolf Hitler
C, Jimmie Åkesson

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.