zoo

DVD: Tecknad/Animerad
Betyg: 4
USA, 2016.
Regi: Bryon Howard, Rich Moore, Jared Bush
Röster (Eng.): Ginnifier Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba mflr.
Åldersgräns: 7 år.
Längd: 108 min.

I en tid då Pixar planerar en handfull olika uppföljare överraskar Disney med att släppa en originalhistoria, en Disneyklassiker i Pixar-kostym. Disneys filmer har nästan alltid följt samma mall. Ledordet har varit leksaker, historier baserade på litterära förlagor och en barnvänlig approach i sitt berättande. Pixar har samtidigt fått representera den lite vuxnare grenen där de inte adapterat gamla historier utan släppt originalidéer som i sig har blivit klassiker (ex. Toy Story, Monsters Inc. Osv). Zootropolis balanserar på gränsen mellan dessa två etiketter, och den gör det bra.

FIlmen utspelar sig i ett antropomorfiskt (djuren agerar som människor) universum där Darwins teorier har blivit historia och alla olika arter lever sida vid sida. Pärlan i världen är staden Zootopia (Zootropolis på svenska), en Disneyversion av New York dit alla djur med ambitioner en gång önskar hamna. Judy Hopps är en av dessa. Hon är en fokuserad kanin som ända sedan barnsben närt en dröm att bli polis i den stora staden. Väl på plats träffar hon den gatusmarte räven Nick Wilde, hennes raka motsats, och trots sina olikheter tvingar ödet duon att tillsammans lösa ett brott som skrämmer och förbryllar hela staden.

Det är en ganska rak historia, fonden den utspelar sig mot är dock kantad av rasism, fördomar och ett ”skomakare bli vid din läst”-tänk. Universumet den utspelar sig i är på ytan anpassat för alla tänkbara arter, men det blir väldigt tidigt uppenbart att det råder ett sorts kastsystem baserat på art, storlek och andra genetiska förutsättningar. Alla de olika karaktärerna vi träffar på etiketteras genom antingen deras namn eller art exempelvis Hopps, Lionheart, den sluge räven och så vidare. Kaninerna är instinktivt misstänksamma mot rävarna, vilka är så illa ansedde att det finns en hel arsenal med anti-rävprodukter. Dessa fördomar löper filmen igenom tills olika karaktärer gjort sina individuella resor och lärt sig sina läxor.

Denna sekulariserade värld får sig en smäll av den ständigt positive och därmed ganska naive konstapel Hopps. Det är förbannat skönt att se en kvinnlig huvudkaraktär som för en gångs skull inte bor i ett slott och väntar på en prins. Det är också skönt att se hur två raka motsatser, både art och kön, kan jobba tillsammans utan att man gör en romans av det. Hopps saknar inget, och Wilde har inte för avsikt att skapa något behov eller anspela på något, istället blir deras förhållande ett ge och ta där vänskap och förtroende istället spelar en stor roll. Detta är troligtvis något de yngsta tittarna inte reflekterar över, men desto viktigare är det att de ser filmen och ser hur viktiga drömmar är och än mer hur lätt det kan vara att ta sig förbi fördomar och tycka om och leva bredvid någon som ser annorlunda ut eller har andra förutsättningar än en själv.

Vi kommer tävla ut tre exemplar av Zootropolis på DVD, denna gång utan någon fråga. Istället ska ni med max 140 tecken (inklusive blanksteg) beskriva med vem ni har tänkt att se detta mysiga mästerverk, och varför ni valt just hen eller dem.

Era 140 tecken skickar ni till [email protected] och vi vill ha era svar senast onsdagen den 27/7 kl. 12:00. Glöm ej bifoga fullständig kontaktinformation.

LYCKA TILL!

1 KOMMENTAR

  1. Med mina djurtokiga döttrar. Det älskar Disney och djur så det kan bara bli succé. Detta en härlig kväll när frun jobbar kväll.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.