mow

Djungelboken
DVD/Blu-ray: Äventyr
Betyg: 4
USA, 2016.
Regi: Jon Favreau
Med: Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley, Scarlett Johansson, Christopher Walken mflr.
Åldersgräns: 11 år.
Längd: 105 min.

Den senaste trenden hos Disney, nu när tekniken har hunnit ifatt, är att göra spelfilmer av sina klassiker. Rykten säger att totalt 18 klassiska sagor ska bli ”live-action remakes”, allt från Aladdin till Dumbo, och om de fortsätter locka till sig Hollywoods största lär de kommande åren bli rejält inkomstbringande för Musse och gänget.

Djungelboken skrevs av Rudyard Kipling i slutet av 1800-talet och är likt de flesta fabler mer känd som en Disneyklassiker än som bok (illustrerad novellsamling). Utan att gå in för djupt i historieträsket så var Kipplings historier självbiografiska och delvis ”lånade” från olika håll, de var även starkt färgade av sin tids kolonialism och exotism. Det finns även ett mörker i historierna, ett mörker som inte framkommer när världens mest bekymmersfria björn lär den unge Mowgli att käka myror i den tecknade versionen från 1967.

Mörkret tar en större plats i denna smått fantastiska nyversion, och filmen är rakt igenom tilltalande både som barnfilm och som vuxenmatiné. Söta smådjur, björnen Baloo och den naive och hjältemodiga Mowgli balanseras perfekt mot den onda diktatorn Shere Kahn, förföriska Kaa och den makthungrige Kung Louie. Stundtals kan jag uppleva filmen som lite skrämmande, näst intill hemsk, och småsaker som att höra Christopher Walken sjunga ”oobidoo” (I Wan’na Be Like You) är något som riktar sig mer mot en äldre målgrupp än för vilken filmen är avsedd.

Filmen är visuellt förbannat vacker med effekter som luktar Oscar, och för den nostalgiske är berättelsen och bilderna mer än tillfredställande. Något jag dock rekommenderar är att ni tittar på den på en stor (dyr) tv och med ett riktigt vettigt ljudsystem. Det händer så mycket i varje scen att det helt klart är värt att ge filmen det utrymme den behöver med den moderna teknik den kräver (håll utkik framöver då vi kommer testköra kungen bland multiroom-högtalare, Sonos Playbar).

Vi har som vanligt tre exemplar att tävla ut. Frågan ni behöver svara på för att vara med och tävla är:

Vad heter ledaren för den vargflock Mowgli har vuxit upp hos?

1, Akela

2, Rakshaa

3, Ikki

Maila ditt svar till [email protected] senast onsdagen den 21/9, skriv ”Djungelboken” i ämnesraden och bifoga dina kontaktuppgifter!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.