cirk

Cirkeln
DVD/Blu-ray: Spänning/Fantasy
Betyg: 4
Sverige, 2015.
Regi: Levan Akin
Med: Josefin Asplund, Ruth Vega Fernandez, Leona Axelsen mflr.
Åldersgräns: 11 år.
Längd: 144 min.

cirk2Allt som oftast är det ett dåligt tecken när en svensk film trycks upp med ett konvolut täckt av höga betyg. Vanligtvis beror detta på att filmen i fråga har träffat någon nerv hos en åldrande och stadigt minskande kritikerkår, och att det höga betyget från morgonsofforna träffar ganska illa hos en yngre målgrupp. Det går ju såklart att se vad som är bra i en bra produktion oavsett ålder, men jag har svårt att se hur ålderskullen 14-30 (såklart med undantag) skulle uppskatta exempelvis Jan Troells filmer lika mycket som en (förhoppningsvis) filmutbildad 50-nånting som sitter och pratar facktermer i SVT:s soffa. Med denna bittra inställning tog jag mig an en film som absolut inte har haft mig i åtanke när den blev till, nämligen den svenska ungdomsfilmen Cirkeln (2015).

Cirkeln är den första filmen i Engelforstrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, och om vad som sades tidigare i våras, att uppföljarna bara blir av om Cirkeln når 400 000 biobesökare (Cirkeln sågs av 120 000 besökare här i Sverige), så lär det också bli den sista från bokserien som blir film. Vilket är synd, då relativt färska regissören Levan Akin har lyckats pressa fram några av de bästa skådespelarprestationerna jag sett i svensk ungdomsfilm, huvudrollsinnehavarna sköter sig så gott som felfritt hela filmen igenom, samtliga överglänser exempelvis rutinerade Ruth Vega Fernandez i de scener de har tillsammans. Fotot är vackert, musiken är suggestiv och välskriven, och miljöerna (filmen utspelar sig i en fiktiv stad i Bergslagen) genomtänkta och känns helt igenom trovärdiga.

Det finns vissa element som hade kunnat förbättras, men dessa är så subjektiva att jag inte ska börja tjata om dem, som helhet är det en bra film med en fräsch (nåja) story, bra skådespeleri och 40 miljoner väl investerade kronor (som den tyvärr inte kommer att spela hem).

(PS. Vill ni läsa om vad filmen handlar om kan ni gå in på Aftonbladet eller någon annan spoilersida, då filmen är nyss utkommen på Blu-ray och DVD tänker jag inte sammanfatta handlingen och avslöja massa saker ni mår bättre av att upptäcka själva!)

Som vanligt lottar vi ut några exemplar av filmen, och allt ni behöver göra är att svara på är följande löjligt lätta fråga, skicka in ett mail till [email protected] senast fredagen den 17/7, där ni skriver med ert namn och er adress!

I vilken (fiktiv) stad utspelar sig Cirkeln?

A, Bengtsfors
B, Engelfors
C, Kopparberg

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.