tek

Den 23 maj är det premiär för Tekniska museets senaste satsning Maker Tour. Målet är att sprida kunskap om vad en ”maker” kan tänkas vara och inspirera fler barn och unga att våga producera istället för att bara konsumera. 

En buss kommer lastad. Med ritrobotar, kretskort, littleBits, verktyg, tält och tonvis av inspiration till makers runtom i landet. Tekniska museets vill med Maker Tour väcka nyfikenhet för teknik, naturvetenskap och kreativt skapande. Genom att erbjuda aktiviteter som kopplar till ellära, kreativt skapande, enkel programmering och problemlösning är syftet att sprida maker-rörelsens anda och arbetssätt utanför museets väggar och att fler barn och unga ska se att de med enkla medel kan skapa själva och tillsammans med andra.

– Många barn och ungdomar är makers utan att veta om det och många kan genom denna turné få inspiration till att bli det. Tekniska museet ser ett stort värde i att sprida kännedomen om denna rörelse till en ung generation i Sverige – framtidens innovatörer, säger Tekniska museets direktör Peter Skogh.

Turnéns inledande destination är Kronobergs län, där 22 klasser från 16 olika skolor kommer få besök av Tekniska museet och deras chockrosa Maker Tour-buss. Kronoberg har under våren drivit projektet Mot nya höjder som även denna syftar till att öka elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik och att hitta mötesplatser och former för samarbete mellan skola och näringsliv.

– Vi har fått många positiva reaktioner till oss, berättar Marcus Brunskog, projektledare för Mot nya höjder. Elever som säger att detta har varit det roligaste de någonsin har gjort i skolan, att de har lärt sig att samarbeta och diskutera sig fram till olika lösningar. Allt i sann Maker-anda! Tekniska museets Maker Tour kommer bli en av årets stora höjdpunkter för många av dessa elever och lärare.

Turnéplan

  • 23/5-1/6: Skolturné i Kronobergs län
  • 28/5 kl 10–12: Växjö bibliotek, Vårsta
  • 28/5 kl 13–15: Folkuniversitetet, Växjö
  • 29/5 kl 13–18: Grand Samarkand, Växjö
  • 16/8–20/8 kl 12–19: Kulturfestivalen Norrbro, Stockholm
  • 27/8: Insjödagen, Insjön

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.