whis

The Macallans Bob Dalgarno har tillsammans med de världsberömda bröderna Jordi, Joan och Josep Roca från El Celler de Can Roca tagit fram årets whiskynyhet.

Den 20 januari 2017 lanseras The Macallan Edition No. 2 i Systembolagets exklusiva sortiment. Whiskyn är ett samarbete mellan The Macallans whiskymakare Bob Dalgarno och bröderna Roca, kända från sin restaurang El Celler de Can Roca i Girona som flertalet gånger utmärkts till världens bästa restaurang och innehar tre stjärnor i Guide Michelin.

 – Genom att samarbeta med Roca-bröderna har vi lyckats kombinera vår kunskap och expertis inom whisky med deras kulinariska expertis. Resultatet är en enastående single malt som, enligt mig, till och med överträffar förväntningarna, säger Bob Dalgarno, Whiskymakare på The Macallan.

Josep Roca, Sommelier på El Celler de Can Roca, fortsätter: – Vi och The Macallan delar samma passion och värden och med vårt samarbete tar vi det till nästa nivå. Att arbeta tillsammans med Bob för att identifiera fat som reflekterar vår personlighet och ger whiskyn fantastiska smaker, har varit en unik och magisk upplevelse. Vi är väldigt stolta över samarbetet och den exceptionella whisky som det resulterat i.

The Macallan Edition No. 2 är en ny limiterad lansering i ”Edition”-serien där The Macallans besatthet av trä och experimenterande med ekfat ger sig till känna. Precis som med föregångaren (Edition No. 1) ligger fokus på att ge folk möjligheten att förstå och utforska hur whiskyn skapades. Alla komponenter som tillsammans skapar Edition No. 2 redovisas med total transparens. Från ekens härkomst till expertisen i hantverket, fatens smaksättning och storlek, samt i detta fall skaparnas distinkta personligheter, som tillsammans formar den unika karaktären hos Edition No. 2.

Hela sju noga utvalda fattyper, från fyra olika spanska bodegor, har fått bidra till att skapa denna mästerliga whisky. Spanien bär en viktig roll för karaktären då det inte bara är Roca-brödernas hem utan även den plats där tillverkningen och smaksättningen av faten sker. Tillverkarnas personligheter genomsyrar whiskyns profil och de fyra kännarna har själva handplockat sina fat från de fyra spanska bodegorna Vasyma, Diego Martin, Jose Miguel Martin och Tevasa. Specifik information om vem som valt vilket fat och hur de respektive bidrar till smaken, återfinns på förpackningen.

De sju olika faten ger whiskyn en rik karaktär och ett otroligt djup som spelar i gommen. Faten från Tevasa (europeisk ek) definierar och bär smakerna i Edition No. 2 med karaktäristiska och smakrika toner av torkad frukt som tätt följs upp med noter av nyfälld ek och smörkola från Diego Martin-faten (amerikansk och europeisk ek). Värme, mognad, en touch av ingefära och kryddpeppar kommer från Jose Miguel Martin-faten (europeisk ek) och i finishen ger Vasyma-faten (amerikansk ek) fräscha toner av citrus och lätt vanilj.

Med en alkoholvolym på 48.2 % har Edition No. 2 en varm, kryddig karaktär som doftar av äpple, apelsin, smörkola, torkad frukt och vanilj. En komplex men samtidigt honungslen whisky som utmanar förväntningarna och avspeglar den kompromisslösa kvalitetsmedvetenhet männen bakom samarbetet står för.

The Macallan Edition No. 2 är producerad i en mycket limiterad upplaga där 600 flaskor lanseras på Systembolaget den 20 januari. Priset är 899 kr.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.