toalett

Toyota i Japan har utvecklat en app som gör att rullstolsburna och andra med olika typer av funktions­nedsättningar lättare kan hitta anpassade toaletter utmed vägarna.

För dem som har någon typ av funktionsnedsättning eller bara har behov av rullator kan bilresor innebära en utmaning, framförallt när det gäller att hitta toaletter som är anpassade och lättillgängliga. Därför har Toyota i samarbete med den japanska nonprofit-organisationen Iseshima Barrier Free Tour Center tagit fram appen Restroom Finder.

I appen finns detaljerad information om vilka anpassade toaletter som finns utmed större vägar och hur de är utrustade. Förutom basinformation om var toaletterna finns, öppettider, tillgång till speciella parkeringsplatser och liknande, går det också att filtrera informationen efter t ex var det finns rullstols­ramper, ledstänger, vårdplatser, möjlighet att hantera stomipåsar och liknande. De olika platserna kan sedan läggas in som waypoints utefter en planerad rutt eller som destinationer.

Appen Restroom Finder omfattar initialt över 200 anpassade toaletter i Tokai-regionen, väster om Tokyo på huvudön Honshu. Det finns för när­varande inga planer på att lansera appen utanför Japan men Toyota hoppas att appen kan uppmuntra till motsvarande initiativ från andra leverantörer på andra geografiska marknader.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here