tommyleejones

Det är alltid trevligt när de inte fullt så spektakulära skeendena av andra världskriget skildras på film. Historier som skolböckerna aldrig nämner, men som ändå spelade stor roll i hur världen ser ut idag. I Emperor får vi följa USA:s jakt på bevis för att det var den japanske kejsaren som beordrade attacken på Pearl Harbor.

Högsta hönset på plats i Japan är Douglas McArthur (spelad av Tommy Lee Jones), den väldekorerade, femstjärnige, och något dramatiske befälhavare som hade hand om de amerikanska arméerna i stilla havet. Med i McArthurs entourage finns också den japanfrälste general Bonner Fellers (Matthew Fox), som ensam får huvuduppdraget att bedriva utredningen i ett sönderbombat Tokyo.

Emperor hade fullt förståeligt en väldigt begränsad spridning på världens biografer. Krigsfilmer utan krig brukar ha den effekten på distributionen, speciellt om filmen i fråga utspelar sig i Asien. Jag kan se de underliggande ambitionerna bakom filmen, i vissa glimtar får publiken (yttepyttelite) information om exempelvis det amerikanska oljeembargo som tvingade fram attacken på Pearl Harbour, och ibland försöker man, genom general Fellers ögon (den stereotypiske drömmaren med ett samvete, som tittar lite extra länge på förödelsen de amerikanska bombmattorna lämnat efter sig), påvisa att amerikanerna visst kände sympati över de hundratusentals civila dödsoffer man orsakade.

Dock är filmen genomgående skildrad ur klassiskt amerikanskt perspektiv, och trots att publiken får små hintar (som ovan) filmen igenom, så framstår ändå amerikanerna vara de civiliserade, och japanerna får som vanligt rollen som radiostyrda grottmänniskor med en förkärlek till självmord.

Jag hade gärna sett att filmen mer ingående förklarade det politiska spelet före och efter japans kapitulering, gärna istället för den obligatoriska kärlekshistoria som utan att engagera återberättas i tillbakablickar. Den nerv filmen försöker skapa tar heller aldrig riktigt fart, och trots ett stundals vackert foto känns det ibland som att jag sitter och tittar på en tv-film. Så; bra att andra delar än D-dagen skildras på film, dåligt att det görs utan amerikansk självkritik.

Emperor finns ute nu på DVD och Blu-ray!

Vi har en trave blu-ray-exemplar av Emperor att lotta ut, allt ni behöver göra är att svara på en enkel fråga, och maila namn och adress till [email protected] senast på fredag den 24:e januari, LYCKA TILL!

Vilket datum 1945 kapitulerade kejsardömet Japan?

1, 6:e juni
2, 8:e maj
3, 15:e augusti

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.