toy

Nu presenteras den Yaris WRC som Toyota Gazoo Racing ska tävla med i 2017 års FIA World Rally Championship (WRC), tillsammans med förarna och deras kart­läsare.

Efter 17 års bortovaro är Toyota nu tillbaka som fabriksstall i rally och ställer upp i rally-VM 2017 med två nyutvecklade Yaris WRC-bilar.

Över ett år med tusentals timmars utvecklingsarbete och tester ligger bakom de tävlingsbilar som nu är i stort sett klara för den första deltävlingen i Monte-Carlo om drygt en månad.

Yaris WRC är byggd helt i enlighet med FIAs tekniska reglemente för 2017 och tillhör den nya generation rallybilar som kommer att tillföra en ny dimension till denna motorsportens toppserie. Under huven har Toyota-bilarna en 1,6-liters direktinsprutad turbomotor på över 380 hästkrafter som driver alla fyra hjulen via en 6-stegad växellåda.

Inför säsongen 2017 har Toyota Gazoo Racings teamchef Tommi Mäkinen kontrakterat ett helfinskt team av förare och kartläsare:

Jari-Matti Latvala är försteförare, och kör tillsammans med kartläsaren Miika Anttila. Jari-Matti Latvala är en mycket rutinerad rallyförare som debuterade som 17-åring i rally-VM 2002. Han har 169 starter och 16 WRC-segrar i ryggen.

Andreförare är Juho Hänninen, som tävlar för Toyota Gazoo Racing WRC tillsammans med kart­läsaren Kaj Lindström. Även Juho Hänninen har lång rallyerfarenhet och har aktivt medverkat i utvecklingen av Yaris WRC-bilen ända från början.

Som testförare har teamet kontrakterat 2016 års WRC 2-vinnare Esa-Pekka Lappi, som kommer att köra tillsammans med kartläsaren Janne Ferm.

Den första deltävlingen i 2017 års WRC-mästerskap är Rally Monte-Carlo, som körs den 20–22 januari. Den 10–12 februari har svenskarna chans att se Toyotas nya rallybilar tävla i Svenska Rallyt i Värmlandsskogarna.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.