toy1

Toyota har nu tagit ett steg närmare den verkligt uppkopplade bilen, och visar upp en testbil med satellitantenn inbyggd i taket.

Testbilen bygger på Toyotas nya bränslecellsbil Mirai, som har utrustats med satellit­kommu­nikation från det amerikanska företaget Kymeta. Via en platt antenn inbyggd i taket ska bilen kunna var uppkopplad mot kommunikationssatelliter under färd. Konceptet är en del av Toyotas vision om en säkrare trafik där fordon kan kommunicera med varandra och med den omgivande infrastrukturen, men där också passagerarna kan få både nytta och nöje av upp­kopplingen.

Toyota arbetar med att utveckla olika tekniker för ”den uppkopplade bilen” och planerar att installera en datakommunikationsmodul i ett antal av sina modeller framöver. Som ett led i detta arbete undersöks också möjligheten att kommunicera via satelliter med en betydligt högre överföringskapacitet än vad som används i dag.

Kymetas antenn är liten och framför allt helt platt, till skillnad från de parabolantenner som traditionellt används för satellitkommunikation. Den saknar mekaniska komponenter, och utnyttar istället avancerad programvara och flytande kristaller för att kunna följa satelliterna när bilen rör sig. Den kompakta konstruktionen innebär att antennen kan installeras i bilen vid tillverkningen men även enkelt monteras i efterhand.

Satellitkommunikationen har många fördelar framför andra uppkopplingstekniker för bilar. Bland annat täcker den mycket stora områden och är oberoende av att olika länder kan ha olika telesystem. I och med att den inte bygger på landbaserad infrastruktur ger den dessutom en tillförlitlig uppkoppling även i t ex nödsituationer eller vid naturkatastrofer.

Toyota och Kymeta har arbetat med utvecklingen av en platt bilmonterad satellitantenn för höga överföringshastigheter en sedan hösten 2013. Nyligen investerade Toyota ytterligare fem miljoner dollar i Kymeta för fortsatt forskning och utveckling.

toy2 toy3

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here