moto

På onsdag den 23 augusti 2017 klockan 12.00 går startskottet för försäljningen av Toyota Yaris GRMN. Prestandamodellen tillverkas i en mycket begränsad upplaga och endast fem bilar har tilldelats svenska kunder.

De fem svenska Yaris GRMN-bilarna säljs bara direkt via nätet på www.toyota.se/om-toyota/gazoo-racing/yaris-grmn.json. Bilarna är i princip fullutrustade med all tänkbar utrustning. Färgen är vit med unik svart och röd dekor på huven och sidorna, i likhet med Toyotas rallybilar.

GRMN-versionen av Yaris har sina rötter i Toyotas rallysatsning, där teamet Toyota Gazoo Racing under 2017 tävlar i WRC-serien med rallybilen Yaris WRC. Motorn och inredningen är utvecklad av Toyota i Europa, medan det japanska utvecklingsteamet har ansvarat för chassi och bromsar. Bilarna tillverkas vid Toyotas fabrik i Valenciennes i Frankrike.

Yaris GRMN är en verklig prestandamodell, med en nästan dubbelt så stark motor som vanliga Yaris i sitt kraftfullaste standardutförande. Modellen har en 1,8-liters kompressormatad bensinmotor med 212 hästkrafter och ett vridmoment på 249 Nm som driver på framhjulen via en sexstegad manuell växellåda. Det ger Yaris GRMN klass­ledande acceleration 0–100 km/tim på under 6,5 sekunder. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 230 km/tim.

För att hantera den starkare motorn har Yaris GRMN förstärkt chassi med bland annat extra krängningshämmare, differentialbroms, uppgraderad hjulupphängning och kraftigare bromsar med fyrkolvsok. En egen utformning av stötfångare fram och bak, diffuser, takspoiler och centrerade avgasrör samt speciella sportstolar och aluminiumpedaler särskiljer också GRMN-versionen från vanliga Yaris. Priset är 308 900 kronor.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.