hairloss

Många oss som börjar komma upp i åldern börjar skrämmande tidigt märka att håret tunnas ut. Här kan du läsa om vad som orsakar håravfall och vilken hjälp som finns att få.

Att lämna duschen och fundera över om hårresterna på avloppsgallret är mer än tidigare, är vardag för många män. Medan vissa tar denna utveckling med en axelryckning, är den för andra svårare att acceptera.

Många av oss fasas över tanken på att tappa håret och en hel del märker tidigare än vad de trott att både hårkvalitén och kvantiteten försämras. Till skillnad mot vad de flesta tror så finns det olika hjälpmedel att ta till för att få ens hårväxt att friskna till.

Vad är det som orsakar håravfall?

Det är vanligt att tappa mellan 50-100 hårstrån om dagen. Detta är en stor tröst för vissa, som börjat oroa sig över att det lossnar ett par hårstrån när man stryker handen över huvudet. Däremot om mängden hår är betydligt större än så, är det möjligt att man av en eller annan ledning lider av håravfall.

Stress leder till ökat håravfall

Idag vet finns det en större kunskap om håravfall och forskarna har exempelvis kommit fram till att stress kan vara bidragande faktor. Stressen får nämligen hårsäckarna att gå in i en viloperiod, vilket resulterar i att håret så småningom lossnar. Ibland kan stressorsakat synas mer på vissa ytor av skalpen. Det knepiga med detta är att håret först tunnas ut cirka tre månaderefter den stressfyllda perioden. Den goda nyheten är att håret så småningom kommer tillbaka någon gång mellan 3 till 6 månader efter att det har fallit bort.

Ärftligt håravfall

Ärftligt håravfall är den absolut vanligast orsaken till att håret tunnas ut. Detta beror på det manliga könshormonet dihydrotestostoron(DHT), som hämmar hårsäckarna. Detta leder till att hårstråna blir fjunigare, mindre och slutligen försvinner. Håravfall orsakat av detta är inget konstigt och inte heller någon sjukdom, även om det kan kännas psykiskt påfrestande.

Finns det några lösningar?

Det finns faktiskt andra lösningar utöver hårtransplantationer och att investera i en tupé. Åtminstone när det kommer till att förhala håravfallet eller att få sitt tunna hår att se fylligare ut.

Forskningen på detta område gör ständiga framsteg och på många av våra apotek säljs det olika produkter som är till för att hjälpa din hårväxt. På apotekpånätet.com hittar du en översikt över alla online-apotek, så att du i lugn och ro kan gå igenom de olika aktörernas utbud.

Exempelvis finns förtjockningskrämen TRX2, en stylingprodukt som verkar på molekylär nivå ger ditt hår mer volym och får det att bli 14 procent tjockare och hydratiserat. En annan populär produkt är Rogaine Forte, som behandlar mindre uttalade former av ärftligt håravfall. 4 av 5 män märker en förbättring efter 2-8 månaders användning. Det är dock viktigt att veta att håravfallet återupptas om du slutar med behandlingen.

Givetvis kan det också vara en bra idé att höra med apoteket eller annan vårdpersonal om vad ditt eventuella håravfall beror på.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.