yog

Hela nio av tio svenskar känner någon gång av negativ stress och vanligast är det bland unga kvinnor. Totalt uppger 39 procent av svenskarna att stressen återkommer varje dag eller flera gånger i veckan. För kvinnor i åldern 18 till 29 år är siffran betydligt högre. De flesta blir irriterade, får svårt att somna och tappar motivationen. Det visar den digitala träningstjänsten Yogobes senaste Sifo-undersökning.

Yogobe är en digital träningstjänst som tillsammans med några av Nordens främsta yogalärare och träningsinstruktörer erbjuder yoga genom videovägledning. För att ta reda på hur svenskar ser på stress och hållbar hälsa har Yogobe i samarbete med Sifo genomfört en ny undersökning.

Resultatet visar att 90 procent av Sveriges befolkning upplever en återkommande negativ stress. Det är vanligare att kvinnor utsätts och siffrorna visar på att stressen kryper längre ned i åldrarna. Var fjärde kvinna mellan 18 till 29 år påverkas av destruktiv stress varje dag. Bland unga män är det endast en på tio som uppger detta.

– Det är ett problem att varannan ung vuxen i Sverige lever med negativ stress till vardags. Vår undersökning visar att de blir lättirriterade och tappar motivationen och självklart kommer det innebära följder på lång sikt när majoriteten av en hel generation upplever konstant stress. Det krävs en kraftsamling och attitydförändring från samhället men även att varje enskild individ ser över hur de själva bäst förebygger och motverkar stress, säger
Peter Munteanu, VD och grundare av Yogobe.

Stress påverkar oss på olika sätt men flest reagerar genom att bli irriterad. Många tappar motivationen och var tredje svensk uppger att de inte tycker någonting är roligt längre. Var femte har svårt att leva i nuet när de upplever negativ stress och tre av tio svarar att de får koncentrationssvårigheter.

Undersökningen visar att det finns skillnader mellan könen om hur man hanterar stress. Män tenderar att försöka minska stressen genom att träna eller syssla med sitt fritidsintresse medan varannan kvinna tar en promenad. Kvinnor väljer även i högre grad att hantera sin stress med yoga och 15 procent uppger att de gör andningsövningar när de känner sig stressade.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd i november 2015 av undersökningsföretaget Sifo på uppdrag av Yogobe. Antalet svarande är 1 000 personer och resultatet är riksrepresentativt och statistiskt säkerställt.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.