CH1_Wallenberg

Alexander Hallberg, förbundsordförande för Sverok – Spelhobbyförbundet, är nominerad till Raoul Wallenbergpriset. Priset lyfter personer som arbetar med kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar om främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde. Sverok har arbetat med spel över språkgränser och insatser för nyanlända barn och unga, såväl som mot näthat och för ett inkluderande föreningsliv där likabehandling är en naturlig del.

Raoul Wallenbergpriset instiftades 2013 och delas ut på Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti. Priset delas ut till en person som i Sverige arbetar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar om främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde. Alexander har i sin roll som Sveroks förbundsordförande arbetat för en mer välkomnande och tillgänglig spelhobby, som förenar över språkgränser.

– Det är en otrolig ära att bli nominerad till ett pris som bär Raoul Wallenbergs namn och som delas ut för att påminna oss om hans gärning som jag förknippar med civilkurage, mod och osjälviskhet, säger Alexander Hallberg, förbundsordförande i Sverok. Sverok har 101 000 medlemmar och när vi gör olika insatser kan vi nå, och påverka, många unga i Sverige.

Bland insatserna som Sverok har genomfört finns ett aktivt arbete mot näthat inom projekten Respect All, Compete och Game over Hate. Sverok har också tagit fram en lista över språkneutrala spel, för att låta folk träffas över språkgränser, och arbetar med spelträffar för nyanlända barn och unga. Under 2015 mottog Sverok RFSL Ungdom-priset för sitt arbete med likabehandling och normkritik inom föreningslivet med projektet Normer, Attityder och Beteenden. Sverok har också tydligt tagit avstånd från organisationer som arbetar mot demokrati, öppenhet, jämställdhet och mångfald.

Juryn för Raoul Wallenbergpriset består av Olle Wästberg, Dilsa Demirbag-Sten, Ingrid Lomfors, Martin Schibbye, Soraya Post, Jason Diakté och Cecilia Åhlberg. Pristagaren kommer att vid sidan av prissumman på 100 000 kr få en miniatyr av den bronsportfölj som konstnärerna Ulla och Gustav Kraitz skapat och som är en del av minnesmärkena över Raoul Wallenberg utanför FN i New York och UD i Stockholm.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.