facebook

Läs Del 1 här

Två veckor har passerat sedan sist. Det vill säga sedan jag nyttjade nymodigheter så som smartphone, dator och internet. Det hade sina för- och nackdelar som så mycket annat. Känslan av att inte vara så otroligt tillgänglig som man faktiskt är i stundande nutid var faktiskt påtagligt skön. Att inte hela tiden var uppkopplad tror jag gör gott för själen. Ville man mig något gick det ju att ringa (till min nokia 3310), precis likt förr.

Denna härlighet till telefonlur gav både mig och andra en nostalgisk feeling som hette duga. En telefon som fyller sin funktion, man kan både ringa och svara! Att skicka sms tog sin tid då samma knapp behövde sig ett par tryck för att komma till rätt bokstav men efter lite användning gick det allt snabbare (det är kul med utveckling). Efter ett gäng sms var man tvungen att radera ett par för att kunna ta emot nya, inget mer med det. Minns från förr att batteritiden höll för drygt en vecka, så var det inte denna gång. Kan troligtvis bero på att 3310:an ifråga inte var fabriksny utan hade ett decennium på nacken.
Fick helt enkelt bära med mig den tillhörande laddaren titt som tätt, den kan jämföras med en tyngre klump av storlek större. Men överlag fungerade telefonen utmärkt och den kändes retro att dra upp och fippla med på spårvagnen även om folk trodde att jag var en grottmänniska. För övrigt uppnådde jag 1192 i score på Snake (fast om sanningen skall fram så var det min polare). Någon musik var dock svårare att få ut genom denna Nokia.

Ett par hörlurar bär jag alltid med mig men nog allt är det en fördel om man kan plugga in kabeln någonstans. Jag hittade min gamla Sony Walkman CD-Freestyle. Lyckligtvis var den dessutom Jog Proof! (ni vet en sådan med skakminne så den slipper hacka sig vid varje fotsteg). Sjuk trendig att ha med till gymmet (för 15 år sedan). Den fungerade hur som helst perfekt som komplement till spotify, aningen osmidig att ha i fickan dock.

Men om vi skall lämna det praktiska så kan jag med glädje meddela att man fick mer tid med sig själv istället för att lägga energi på vad andra gör. Genom sociala medier likt Facebook, Instagram, Snapchat och allt vad det heter håller vi oss dagligen uppdaterade om vad andra gör liksom även outar oss själva. Många gånger handlar det om väldigt mycket oväsentligt. Utan möjligheter till att scrolla runt i ett facebook-flöde uppstod det tid som innebar tänkande. Kanske rent av rannsakande av sig själv som människa. Det är otroligt sällan man tar sig tid för att göra just ingenting. Man sitter ju mer eller mindre alltid och pysslar med något. Nu fanns det utrymme för att värdera och fundera på ett annat vis. Transportsträckan mellan att slösurfa till att gå till tex gymmet blev kortare, kanske av den simpla anledningen att slösurf inte var något alternativ. Tv-tittande lockade mig inte märkbart heller för den delen då det inte går några bra program (det var bättre förr). Det jag egentligen vill komma till är att utan invanda distraktioner blir ens ageranden, prioriteringar och beslutsamhet en bättre sida hos oss individer.

Man tar sig an en uppgift mer på momangen istället för att dra ut på tiden, för som vi alla vet blir ingenting lättare senare det blir bara… senare. För min personliga del kan jag medge att jag kände mig mindre stressad under perioden som var. Det var helt enkelt soft att ta saker och ting mer för det var då jag bestämde mig för att ha acceptans för det. Att inte ha minsta koll på när spårvagnarna eller övrig kommunikation gick gjorde mig inget, det var bara att spatsera iväg till hållplatsen ifråga och hoppa på när den tilltänkta vagnen dök upp.
Tidningen metro blev en bättre vän till mig för att hålla mig uppdaterad om världsliga nyheter, har sällan varit lika angelägen av att greppa ett tag om denna tidskrift så som under dessa 14 dagar.
Skulle vilja sammanfatta de två första veckorna på det nya året med ett ord, perspektiv.

Skall dock inte sticka under stol med att jag även syndat vid minst två tillfällen då jag faktiskt varit inne på min internetbank för att se över mitt saldo och se till så att jag har rätt summa för diverse ändamål på respektive konto. Jag har även gjort en överföring till en kompis, det kunde jag säkerligen ha gjort på banken istället.
Det må var misstag som jag får leva med. En lärorik tid som sannerligen gav mig frid.

Jag har återigen hittat tillbaka ut i cyberrymden liksom åter lagt vantarna på min smartphone. Denna gång med ett nytt tänk gällande dess nyttjande (vore dumdistrikt att agera likt en bakåtsträvare fullt ut). Nutidens teknologi är det inget fel på, det finns otroligt många fördelar och saker som gör det smidigare samt roligare för oss i vardagen. Men hur vi använder det hela kan alltid diskuteras, av den anledningen kan man ju börja med att se över sitt egna behov och nyttjande. Kan rekommendera alla att testa på att ”utsätta” sig för något liknande, att få perspektiv är det bästa som finns efter att ladda hem det senaste avsnittet av sin favorit-serie. Det skall jag göra nu, tjingeling.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.