ajegeir

Anders ”Aje” Berntsson & Geir Stakset. Foto: Robin Berglund.

Baws har träffat Anders ”Aje” Berntsson, en av grundarna till EASAS (En annan sida av Sverige).

En annan sida av Sverige går ut på att ge ungdomar som hamnat fel i livet en ny chans. Genom föreläsningar, stödsamtal och insatsstöd (kring kriminalitet och missbruk på individnivå) är målet att hjälpa de som behöver det. Tillsammans med EASAS andra grundare Geir Stakset, är de båda de hjältar som vårt land behöver, men som alltför få känner till.

Anders är är en fd livsstilskriminell/gängmedlem som själv fick en andra chans i livet och lyckades ta sig ur problemen, och arbetar nu med att hjälpa andra att bli fria från kriminalitet och gäng. Han har varit verksamhetsledare på KRIS ”Livsstilshuset” i Göteborg och har omfattande utbildningar inom behandling av människor med drog, alkohol och kriminalitetsbeteende.

Geir är en entreprenör, byggnadsingenjör samt författare till böckerna Pappa & kriminell och Gängmedlem. Han driver två företag där han hjälper och anställer före detta kriminella som vill byta livsstil. Han har länge engagerat sig i frågor kring utanförskap, exempelvis genomförde han 2011 det uppmärksammade arrangemanget Kultur mot censur på Södra teatern i Stockholm.

Baws supportrar och imponeras av allt hårt arbete de båda utför. Därför vi tog oss ett snack med Aje för att få reda på lite mer kring EASAS.

Varför startade ni EASAS?EASAS2

Det finns en hel del bra behandlingar när det gäller alkohol och drogberoende, men när det gäller kriminalitet/gängkriminalitet finns det dock ett behov av nya strategier och mer kunskap inom ämnet. Vi vill fungera som ett verktyg för att nå dem som samhället inte lyckas nå ut till, och erbjuda dem hjälp.

Många ungdomar rör sig i ett utanförskap. Vårt huvudsakliga mål är som sagt att nå ut till de individer som samhället annars inte når, men även att dela med oss av våra unika kunskaper och erfarenheter till andra. Vi arbetar både med insatser på individnivå och med föreläsningar och kompetensutveckling på flera håll. Vi finns på flera platser i landet och jobbar ständigt och brett för att lyfta fram de frågor som vi brinner för.

Vilket tomrum fyller ni som andra organisationer saknar?

Framförallt tillit och förtroende, men vi tillhandahåller även ett bra arbetsmaterial som gör att vi kan ta reda på vem vi har framför oss, och utifrån den ge myndigheterna korrekta förslag på insatser om vad som behövs göras.

Ett exempel är vårt insatsstöd/screening som är ett tydligt riktat arbete som syftar till att stödja de processer som av olika anledningar står stilla eller känns hopplösa. Under träffar och stödsamtal tar vi fram förslag på konkreta och målinriktade insatser utifrån vår specialkompetens. Vi gör en screening med avhopparen där vi kartlägger situationen och lägger upp ett förslag till åtgärder och insatser. Att bryta med en kriminell livsstil som har blivit din identitet, format dina tankar och skapat ett mönster av tvångsmässiga beteenden kan vara en lång process, men den är möjlig.

Oavsett anledningen till att en person söker sig in i gängkriminalitet har de som gör det liknande problem och hinder att övervinna när de försöker lämna gängen. Att under en period kunna reflektera över sina val i livet och de bakomliggande drivkrafterna, tillsammans med någon eller några andra med liknande erfarenheter, kan det bli en viktig pusselbit för en livsstilsförändring. Med denna kunskap går det att skapa nya konstruktiva sammanhang och positiva gemenskaper. En avgörande del i förändringsprocessen är att i djupet av sig själv förstå och acceptera att man själv inte är ett problem, man har ett problem.

logoVad är viktigast för er i ert arbete, vad prioriterar ni?

just nu är det att nå ut till myndigheter och erbjuda dem våra tjänster och på så sätt förändra och slutligen kunna hjälpa mer folk där ute i samhället, samt stabilisera stödcentrumet i Ludvika. Vi har även planer på att öppna ett liknande stödcentrum u Göteborg under 2014.

 

Hur många ungdomar har ni hjälpt hittills, och hur har det gått för dem i efterhand?

Oj, det var en svår fråga, men genom föreläsningar och föredrag samt kriminalitetsbehandling och böcker så har vi hjälpt väldigt många människor.
I mitt tidigare arbete i Livsstilshuset (ett boende för avhoppade gängmedlemmar) har det förts statistik på att var fjärde person har ett fungerande liv utan kriminalitet med jobb och drogfrihet.

Har EASAS något spännande på gång inom det närmaste?

Absolut. Vi har mycket bra saker på gång:

– 11-12 november deltar vi i brottsförebyggande rådets konferens.

– 22 november är EASAS med på Music 4 life, en välgörenhetskväll för unga talanger till förmån för offren i förorterna, där vi håller föredrag tillsammans med Dj Blackmoose.

– 25 e november föreläser jag i Säter för åtta behandlingshem.

– 29 november föreläser jag på Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborg om min resa från Gängmedlem till  Samhällsmedlem, samt om EASAS verksamhet och vad vi gör.

– I december håller vi i kriminalitetsbehandling på villa Karins behandlingshem för kvinnor.

Var står EASAS om 5 år?

Förhoppningsvis finns vi i hela landet och kan erbjuda vår kompetens och våra utbildningar till alla som på något sätt behöver det.

För mer information om EASAS arbete och kommande aktiviteter, eller för att kontakta dem för bokningar, besök deras hemsida HÄR, och om du supportrar deras arbete rekommenderar BAWS dig att gå in och gilla deras Facebooksida HÄR

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.