dack

Under svenska förhållanden är det en så kallad no-brainer att man under vinterhalvåret ska byta till vinterdäck. Kanske kan man på varmare breddgrader klara sig med sommardäck året om men i Sverige, där alla delar av landet får temperaturer under 0 grader, gäller vinterdäck av den mycket enkla anledningen att det är säkrare! Med sommardäck får du helt enkelt inte bästa möjliga grepp på slask, snö och framförallt inte på is.

Olagligt att köra utan vinterdäck

Om detta inte övertygar så är det faktiskt lag på att köra med vinterdäck i Sverige. Ditt fordon ska ha vinterdäck när det råder vinterväglag, med ett absolut krav på att det ska köras med vinterdäck mellan den 1 december och den 31 mars. Kravet gäller alla slags fordon, även de som är registrerade utomlands. Däremot krävs det inte att du kör på dubbade vinterdäck. Kolla att däcken är märkta med S+M (Snow and Mud). Följer du inte lagstiftningen riskerar du att få dryga böter.

Billiga däck online

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Däcktillverkare som Nokian rekommenderar att man ska byta till vinterdäck redan vid plus 5 grader eftersom vinterdäck mår bra av att köras in på barmark. Var noga med att kolla däck slitage när du tar fram vinterdäcken. Det är också bra att vara ute i god tid för att göra bästa möjliga affär när du köper nya vinterdäck. Det är enkelt, smidigt och framförallt billigare att köpa däck online.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.