prote

Proteinshakes och bars blir alltmer populära. Men vad är sportprodukter med protein och vilken funktion fyller de? BAWS ger dig en snabbkurs.

Protein fungerar som byggstenar för våra muskler och är viktigt för att enzymer, hormoner och immunförsvar ska fungera normalt. Tillsammans med fett och kolhydrater är protein ett av de näringsämnen som ger oss energi. Bland dessa energigivare är protein den som mättar bäst. 

Protein finns mer eller mindre i allt ätbart. I mjölk finns mjölkprotein, i ärtor finns ärtprotein och i soja finns sojaprotein. Protein i sportprodukter är koncentrerat protein från olika källor, de vanligaste är vassleprotein, kaseinprotein och sojaprotein. Beroende på vilken källa proteinet kommer från kan proteinet ha olika egenskaper.

  •  Vassleprotein är ett av proteinerna som finns i mjölk. Det tas upp väldigt snabbt, vilket har gjort det till ett populärt alternativ efter träning och som mellanmål. Det snabba upptaget gör att kroppen snabbt får tillgång till byggstenar när de behövs som mest.
  •  Kaseinprotein finns också i mjölk. Till skillnad från vassleprotein tas kaseinprotein upp långsamt vilket har gjort det populärt att dricka som kvällsmål. På så vis har kroppen tillgång till protein under nattsömnen.
  •  Sojaprotein utvinns ur sojabönor och tas upp snabbt. Sojaprotein är den vegetabiliska proteinkälla som har högst kvalitet och är därför värdefullt för vegetarianer och veganer.

Sportprodukter med protein har flera fördelar
Aktiva personer har ett högre proteinbehov än stillasittande personer. En sportprodukt med protein är ett smidigt och nyttigt sätt att få i sig tillräckligt med protein. 

Med ett proteinpulver tillför du din kropp så rent protein som möjligt. Det finns väldigt lite kolhydrater och fett i dessa produkter och det är tacksamt för dig som vill gå ner i vikt eller som kämpar för att hålla vikten. Protein mättar bra och därför är sportprodukter med protein utmärkta mellanmål. 

Ett bra proteinpulver fungerar dessutom perfekt att använda i olika bakverk, maträtter och i smoothies. Det gör rätten mer mättande, nyttigare och godare.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.