52

Så mycket snack om 5:2 dieten som det är nu verkar det aldrig ha varit om någon diet tidigare.

Dock är minnet väldigt kort. Förra året var LCHF på allas läppar, löpsedlar, kokböcker, uppfostringstips och inte minst, tallrikar. Dock är det en övervägande majoritet av de personer som brukar dessa dieter av det feminina könet, eller i folkmun, kvinns. Så hur lätt är det för oss män, att hänga med i alla förändringar som kommer med det eviga samtalsämnet ”dieter”? Inte vidare lätt.

Inte för att man måste, men i vissa säregna situationer kan det vara till din fördel att veta i varje fall en liiiten bit utav det mörka universums dieter. Det finns dock ett par viktiga tumregler för dieter:

– Den aktuella fungerar bäst (ja det är den enda som någonsin fungerat!)

– Ingen annan finns (du talar absolut inte om dom i alla fall)

– Du kommer tappa kilo kring magen eller önskat kroppsområde GARANTERAT

– Du lever längre, får bättre liv, snyggare partner, bättre sex, och blir ALLTID lyckligare!

 

Så nu tänkte jag gå igenom lite populära, och före detta populära, dieter.

Rawfood – Du ska äta allt rått! Varför? Tydligen förlorar maten allt sitt värde när man lagar den, och blir lika onyttig som McD!

Pmsdieten- Bara för kvinnor! Som att ingen annan diet är det… Undvik all, i folkmun, dålig mat, så kommer du gå ned i vikt (no shit…) och aldrig mera ha PMS!

Handflatemetoden – för att gå ned i vikt ska du använda händerna som måttstockar för hur mycket mat du ska äta. Alltså man ska använda händerna till att äta mindre.. Smart där.

Lchf – denna HYLLADE diet, som egentligen bara är en Atkinsdiet på steroider. Gillar denna klart bäst. Ät hur mycket kött och fett du vill, skippa kolhydrater och socker helt, så går du, förlåt, helt totalrasar i vikt! Äta hur mycket kött du vill liksom, där har dom hookat mig!

Lcqf – lite mera kolhydrater, men bättre fetter än Lchf. Är helt enkelt Lchf på dagis. Inte riktigt så mogen och cool som storebrodern.

Atkins – original LowCarb dieten! En läkare (Dr Atkins, så klart!) på 60-talet som kom på att det är kolhydrater som gör oss feta, inte fettet vi trycker i oss, typ. Denna dog lite med honom dock, när folk, felaktigen (!), trodde att han dog av fetma..

5:2 – det är är One Direction, Lady Gaga, Rihanna, you name the popstar, av dieter idag! Kanske den enklaste av dem alla. Ät mindre- GÅ NED I VIKT! Killen som kom på detta borde få nobelpris! Kanske i ekonomi, för så mycket som killen har tjänat på detta, ja, något pris ska ju killen få. Att inte jag såg det uppenbara innan honom..

Viktväktarna – knepig diet, som istället för att bara räkna kalorier, har ett eget system med points, som de själva räknar ut. Varför inte bara räkna kalorier?!?!

Flygvärdinnedieten – tydligen framarbetad av flygvärdinnor för att kunna gå ned i vikt snabbt. Antingen för att kunna gå i de smala gångarna enklare, eller för att de universala normerna att flygvärdinnor måste vara snygga. Oavsett vad så är det en enkel veckomatsedel, utan mycket kul på. Om du är intresserad, maila mig, så svarar jag med matsedeln! Eller så använder du typ, eh, google?

South beachdiet – som namnet indikerar, väldigt amerikansk. Namnet är till och med trademarkt. Innehåller en lista på allt (eh, jo..), och berättar för oss en historia om ”good carbs vs. bad carbs”. Även uppföljaren ”good fat vs. bad fat” finns där. Låter som en spännande b-rulle! Det är det inte riktigt. Åk hem och kolla på Sagan om Ringen istället.

Stenåldersmetoden – man ska äta så som människan gjorde på stenåldern. Varför? Jo, för vi har inte utvecklats ETT SKIT på tiotusentals år. Ska vara bra för att människan levde väldigt mycket längre då? Ehh, jo precis. Men baseras på kött, nötter, frukt och grönsaker. Fine by me! Dock avstå, likt Nordkorea avstår från resten av världen, totalt från halvfabrikat, mjölkprodukter (why???), salt och annat gött. Så där föll den bort för mig ganska snabbt..

GI-metoden – Kommer du ihåg när din mamma sa att du inte fick äta så mycket vitt bröd, och var tvungen att äta mörkt, äckligt, bröd? Detta är typ varför. Är egentligen asknepig, men basic är att äta långsamma kolhydrater. Det vet la alla var det är? Bra. Vi går vidare.

Okinawadieten – På den Japanska ön Okinawa, lever folk tills dom blir waaay over hundred years. Så man försöker kopiera vad de äter där, så vi också kan leva lika länge! Bra va?! Bara det att dom gör det där hela livet, medan en som går på diet snittar runt ett par timmar till högst någon månad…

Ja, som ni märker finns det ett hav av olika dieter och metoder som man kan göra för att gå ned i vikt. Men ärligt talat, kommer det funka? Blir det en långvarig skillnad? Sorry, det blir det inte.

De är helt enkelt för jobbiga, för mycket ändring i livet och för extremt. Dagens idiot-tips är helt enket detta: Vill du gå ned i vikt? Ät vettigt! Ta bort snabbpastan mot rotfrukter. Ha mer sallad på, och för guds skull, rör på dig mera! En gammal officerare jag känner har mantrat att ”man ska träna något varje dag”, och det ligger något i det! Bästa sättet att bli av med fett är, tråkigt nog, träning. Får man in en riktigt förändring i sitt liv, så kan man gå ned och faktiskt eventuellt leva längre! Sen finns risken att dö i förtid fortfarande där, bli överkörd av bussar, få cancer etc etc. Men känner du att du vill få bort risken för att dö av fetma, är detta det enda verkliga sättet.

Vill ni läsa mer av Sebastians tankar? Besök hans blogg HÄR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.