5

Minns du när du gick i grundskolan och bytte hockeykort med polarna? Din eftertraktade Wayne Gretzky (med autograf) byttes bort mot 4 kort på okända backar i LA Kings. När du kom hem insåg du vilket dåligt byte det egentligen var. Än idag plågas du av tanken och tycker fortfarande att det var den sämsta affären du någonsin gjort här i livet. Men lugn, det finns fler idioter i världen som har presterat betydligt sämre än så. Läs och bli på bättre humör. Snart har du kommit över ditt Gretzky-kort och inser att det inte längre är någon big deal. Om man jämför med dessa ljushuvuden alltså.

Den smarta schweizaren
En ung börshaj på schweiziska UBS Warburg lyckades 2001 slarva bort en knapp miljard på några sekunder när han skulle sälja 16 Dentsu-aktier för 600 000 yen styck. Via ett par obegripliga halkningar på tangentbordet sålde han istället 610 000 aktier för sex yen styck. Diverse panikåtgärder för att rädda situationen hjälpte inte – lampan ”Transaktion genomförd” lyste obönhörligt och en köpare på andra sidan gjorde sannolikt sitt livs klipp. Det behöver knappast tilläggas att chefen var måttligt glad efteråt och vi gissar på att julbonusen uteblev. Kostade: 982 miljoner kronor.

Ford introducerar nya modellen ”Edsel”
1958 tyckte Ford att det var dags för en ny modell. 400 miljoner dollar investerades i framtagandet av ”Edseln”, döpt efter bolagets nyss avlidne president. Edsel Ford dog i en ung ålder (49) – men det var ingenting mot bilserien som bar hans namn. En kombination av dåliga omständigheter , ekonomisk nedgång, otydlighet och felaktiga marknadsbedömningar  gjorde Edseln till bilhistoriens största fiasko. Serien lades ner efter blott två års tillverkning och hade då ätit upp nära hälften av de 650 miljoner dollar Ford nyemitterat sig till åren innan. Begreppet ”Edsel” har sedan dess varit synonymt med produktfloppar. Kostade: Mångmiljardbelopp och massvis av prestige.

20th Century fox väljer bort rättigheterna till Star Wars
När filmcheferna på 20th Century Fox i början av 70-talet skrev kontrakt för den första Star Wars-filmen tyckte man sig göra ett riktigt klipp. Den där George Lucas gick ju med på att både skriva och regissera för en nätt summa om 150 000 dollar. Och, bara en liten detalj till: han fick rättigheterna till merchandise-produkter, samt uppföljare också. På den här tiden var det ganska okända begrepp, och filmbolaget lade ingen större vikt vid det. Det borde man ha gjort. Kostade: Runt en miljard dollar i ren vinst till Mr Lucas.

Den smarta japanen
En aktiehandlare på japanska Mizuho Financial Group stod för en av tidernas mest minnesvärda pengablunder. Precis som den schweiziska börshajen hade han lite problem med valutan yen. Istället för att sälja en aktie i företaget J-Com för 610 000 yen gjorde han det omvända och resultatet är inte särskilt svårt att räkna ut. 610 000 aktier var mer än 41 gånger fler än Mizuhos faktiska innehav, men det hindrade inte Tokyobörsen från att driva igenom ordern. Man lyckades köpa tillbaka en del, men börsmäklarens fumlande fingrar kostade till slut 2 470 000 000 kronor. Vi tar det igen: 2 470 000 000 kronor. Exakt hur glad hade du varit som chef i det läget? Kostade: 2,47 miljarder kronor.

Decca Records säger nej till The Beatles
Efter en audition mellan två band år 1962 valde Decca Records chefscout Dick Rowe att satsa på Brian Poole and the Tremeloes. Det andra bandet avfärdades med motiveringen att  ”den gitarrbaserade popen är på väg ut”. Bandet – känt som The Beatles – plockades istället upp av konkurrenten EMI. 45 år senare drar deras skivor fortfarande in runt 100 miljoner dollar om året. Scoutpuckot Rowe revanscherade sig senare genom att plocka upp Rolling Stones, men hans bolag svaldes senare av jätten Universal. Kostade: Omätliga miljarder och chansen att få ligga (Han hade ju hängt med Beatles, kom igen)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.